איך לבחור את אופני הילדים המתאימים ביותר לילדכם?
הרגע בו ילד קטן רוצה לרכב על אופניים הוא רגע מרגש עבור כל הורה. כל אחד זוכר את עצמו עולה על אופניים בגיל צעיר ונהנה מכל רגע, ובנוסף, אנשים רואים את הפוטנציאל שברכיבה משפחתית ומהנה, ואף כזו שמהווה פעילות ספורטיבית. אופני ילדים יש בשפע וכדאי מאוד לבחור את האופניים הנכונים לפני שמוציאים את הכסף. האלמנט החשוב ביותר בקניית אופניים הוא נושא הגיל, שכן יש אופניים שמתאימים לילדים קטנים ואחרים שהם רלוונטיים יותר לגילאים מתקדמים. יש גם אופציות של אופני איזון וקורקינטים, אך אופניים מסורתיים, עם גלגלי עזר, מתחילים להיות רלוונטיים בערך בגיל 4.
סוגי אופניים לילדים
קיימים לא מעט סוגים ותת סוגים של אופניים לילדים, אבל שמנו את הקורקינטים ואת אופני הקרוזר בצד, כדי להקל על הבחירה שלכם. אלה סוגי האופניים העיקריים שמומלצים לילדים:
אופני דחיפה – אופני דחיפה, או אופני איזון, הם אופניים בלי דוושות, שאיתן הילד יכול לתרגל שיווי משקל, יציבה טובה ואחיזה בכידון. הם מומלצים לפעוטות שעדיין לא מוכנים לאופניים, אבל כבר רוצים משהו קצת יותר מאתגר מהבימבה.
אופני כביש – האופניים האלה מותאמים לנסיעה בכבישים ובדרכים סלולות. הם אידיאליים לקטנטנים שעומדים לרכוב על משטחים שטוחים, בין אם מדובר במגרש המשחקים או בנסיעה עם אבא עד לגן הילדים. האופניים האלה מגיעים עם כמה הילוכים, ולמרות שלא תמצאו אופני ילדים עם מהירויות מטורפות (ורוב ההורים יגידו על זה תודה), הם עדיין יכירו לילדיכם את עולם השליטה בהילוכים.
אופני BMX – מיועדים במקור לרכיבת ספורט אתגרי, אופני BMX הפכו לבחירה פופולרית ביותר לילדים בגיל חמש ומעלה, תודות למראה המגניב ולעמידות הגבוהה שלהם. האופניים האלה ילוו את הילדים שלכם גם בדרכים לא סלולות, ויאפשרו להם לעשות פעלול אחד או שניים (כשהשדים החמודים עטויים קסדה ומגנים, כמובן).
אופני הרים – אופני הרים לילדים הפכו ללהיט בגלל הרבגוניות שלהם. אלה אופניים עמידים במיוחד, שמגיעים עם צמיגים רחבים יותר, המאפשרים רכיבה על שבילים גסים ועל דרכים סלולות כאחד, והם הבחירה המועדפת לילדים גדולים יותר (בני שמונה ומעלה), שכבר התרגלו לרכיבה. תוכלו למצוא דגמים עם כל מיני אפשרויות ופיצ'רים מגניבים שיהפכו את הרכיבה להנאה צרופה עבור הבחור או הבחורה הצעירים.
התאמה לילד
כשאנחנו מחפשים את האופניים המתאימות ביותר לילד, יש כמה דברים שחשוב לשקול: צריך לקחת בחשבון את מידות הילד ואת גילו, ולהתאים אותם לסוג האופניים, לגודל האופניים ולקוטר הגלגלים.
- מידות הילד – ילדים גדלים כל הזמן, ובמהירות, מה שהופך את שאלת מידות האופניים לקצת יותר מורכבת. מצד אחד, אתם לא רוצים לקנות להם אופניים חדשים עם כל שנה שעוברת, ומצד שני, אתם רוצים שהם יוכלו ליהנות מהאופניים שקניתם להם בצורה בטיחותית. אופניים קטנים מדי יהיו מגושמים ולא נוחים, בעוד שאופניים גדולים מדי לא יאפשרו לילד לשלוט כמו שצריך על הרכיבה, אז כדאי למחוץ את הדחף לקנות להם אופניים מסיביים שהם "יגדלו לתוכם". כדי לדעת שהילד יוכל לרכוב בבטיחות, חשוב לוודא שהוא נוגע בקרקע כשהוא עומד, ושהוא מגיע אל הבלמים והכידון בנוחות.
מוט אוכף מתכוונן – על מנת שלא תצטרכו לקנות לילד אופניים חדשים כל שנה, רוב אופני הילדים מגיעים עם מוט אוכף מתכוונן, שיאפשר לכם לשנות את גובה האוכף ולהתאים אותו לילד בדיוק.
- קוטר הגלגלים – הדרך הכי טובה לדעת אילו אופניים יהיו הנוחים ביותר היא לקחת את הילד לחנות ולתת לו לנסות לרכוב על האופניים. אבל אם זה בלתי אפשרי, פשוט תבררו מה גובה הילד ותסתכלו בטבלה הבאה:
גובה
|
קוטר גלגל
|
80-90 ס"מ
|
12 אינץ'
|
90-100 ס"מ
|
14 אינץ'
|
100-110 ס"מ
|
16 אינץ'
|
110-120 ס"מ
|
18 אינץ'
|
120-130 ס"מ
|
20 אינץ'
|
130-150 ס"מ
|
24 אינץ'
|
150 ס"מ ומעלה
|
26 אינץ'
|
- גיל הילד – לא רק הגובה משפיע, אלא גם גיל הילד. בשלבים התפתחותיים שונים, היכולות המוטוריות של הילדים שונות, וכך גם האיזון שלהם, וחשוב לא פחות – שיקול הדעת שלהם והמודעות שלהם לסכנות שמסביב. לכן חשוב לבחור בדגם שיתאים ליכולות של הילד. אם אתם מחפשים מתנה לילד בן שלוש שנים או פחות, חכו קצת עם האופניים, ותבחרו באופני דחיפה (Push bikes) או באופני איזון (Balance bike). האופניים האלה מגיעים בלי דוושות, אבל מלמדים את הילד קצת על איזון, ומלבים את אהבתו למהירות. ילדים בדרך כלל "בשלים" לאופניים בגיל 4-5, ואז, הם יזדקקו לעזרה של גלגלי עזר. עם הזמן, כשהביטחון שלהם יגבר והאיזון שלהם ישתפר, תוכלו להוריד את הגלגלים האלה. אין גיל מסוים שבו הדבר הזה קורה, זה תלוי בילד הספציפי ובכמות הזמן שהוא בילה ברכיבה.
לאחר שלב אופני הילדים הקטנים, מגיע השלב הבא, שלרוב כולל אופני הרים פשוטים ומותאמים. חשוב לוודא שהאופניים מספיק חזקים ואיכותיים לשימוש של הילד, ויש להתאים אותם למבנה הגוף שלו ולצרכים שלו, שכן ילד שגר בעיר, קילומטר מבית הספר, שונה מילד שגר במושב, וצריך לפדל מספר קילומטרים עד שיגיע ליעדו. גם מערכות הבטיחות השונות הן קריטיות. אופניים לילדים מבוגרים יותר חייבים להיות עמידים, להגיע עם מערכות בלימה מתקדמות, כידון איכותי ויכולות אחיזה ויציבות ברמה גבוהה.
עכשיו, כשאתם יודעים איזה סוג אופניים לבחור ומה קוטר הגלגלים המתאים, יש עוד כמה פרמטרים ששווה לשים לב אליהם:
בלמים – קיימים שני סוגי מערכות בלימה לאופניים: בלימה ידנית, המוכרת לרובנו, מופעלת על ידי ידיות בלימה שמחוברות לכידון האופניים, בעוד שבלמי רגל מופעלים על ידי סיבוב לאחור של הדוושות. בלימה ידנית עשויה להיראות להרבה אנשים כאופציה הפשוטה והקלה ביותר, אבל היא לאו דווקא הדבר שיתאים לילדים קטנים. שימו לב לשיטת הבלימה שהדגם שבחרתם בו מציע, ואל תשכחו שבדרך כלל, ילדים קטנים יותר יסתדרו טוב בהרבה עם בלמי רגל.
בולם זעזועים – זעזועים הם חלק מהרכיבה על אופניים, ובולם זעזועים איכותי יעניק לילד שלכם הגנה נוספת, ולכם, שקט נפשי.
הילוכים – האופניים הראשונים של הילד שלכם לא צריכים לבוא עם הילוכים. הם יתנו לו שילוב נהדר של הנאה ואתגר גם בלעדיהם. אבל כשאתם מחפשים את השלב הבא, שווה לבחור בדגם עם כמה הילוכים. מלבד הכיף שבאפשרויות הנוספות, טוב שהילד ילמד על הילוכים ויתרגל אליהם.
משקל מול עמידות
משקל האופניים ישפיע על הקלות שבה הילד יוכל לשלוט באופניים בנוחות, ולכן, ישפיע גם על ההנאה והבטיחות של הרכיבה. אבל מאחר שאנחנו רוצים אופניים עמידים, השלדה שלהם מוכרחה להיות עשויה מחומרי גלם חזקים. פלדה תעניק לכם עמידות מדהימה, ביחד עם הרבה משקל, בעוד שאופניים מאלומיניום יהיו קצת פחות איתנים והרבה פחות כבדים – אבל יקרים יותר בצורה משמעותית.
מוניטין מול קידמה
מבחינת איכות ומוניטין, אופני BMX הם כמובן הבולטים ביותר. קשה מאוד למצוא אנשים בישראל שלא רכבו על אופני BMX בגיל כזה או אחר, ואנשים אוהבים להישאר עם מה שהם אוהבים. עם זאת, אופני אנונימה, עם מנגנון CTB לגלגלי עזר, בהחלט נותנים פייט, והילדים הקטנים יכולים לבחור בין שתי האופציות הללו, שהן די זהות. אופני ילדים צריכים להיות נוחים, קלים לשימוש, ומתכווננים, על מנת שיוכלו להחזיק במשך תקופה ארוכה. הבטיחות היא אלמנט קריטי, אז מעבר לכל מערכות הבלימה השונות, חשוב מאוד לא לוותר לילדים ולהכריח אותם לחבוש קסדה.
תמחור והגדרת צרכים
הבדלי המחיר בין הדגמים של TOTEM, VISION ו-RAINBOW הם אינם משמעותיים, ורוב הדגמים הללו הם די דומים, אם כי לכל אחד יש את הייחוד שלו. TOTEM מציעות קדמה וטכנולוגיה, VISION הן עמידות מאוד ו-RAINBOW מעוצבות באופן ספורטיבי יותר. אסור גם לשכוח את FURY שמתאימים לילדים עם שליטה נהדרת באופניים, אשר רוצים לרכב בשטח בצורה מקצועית יותר. האופניים הנכונים יעשו את כל ההבדל עבור הילדים שלכם, וחשוב מאוד להגדיר את הצרכים, לראות מה הגיל ומבנה הגוף של הילד, וכמובן לשער את אופן ותדירות השימוש. לאחר מכן, אפשר לבחור את האופניים האידאליים.
הרכבה עצמית
אלמנט נוסף שיש לקחת בחשבון הוא נושא ההרכבה העצמית, שכן חלק מהאופניים נשלחים לבית הלקוח, שצריך להרכיב אותם בעצמו, ולא כולם בנויים לכך. אז אם הרכבת האופניים נשמעת לכם כמו כאב ראש, וודאו שקניתם דגם שיחסוך לכם אותו. אם, לעומת זאת, הרכבה עצמית דווקא נשמעת לכם מגניבה, רק אל תשכחו לעקוב אחרי ההוראות בצורה מדוקדקת. אחרי הכל, מדובר בבטיחות של הילדים שלכם.
דברים נוספים שכדאי לדעת כשקונים אופני ילדים חדשים:
- כשהילדים עוברים מאופני ילדים פשוטים לאופני הרים, הם יצטרכו להתרגל למערכת הבלימה החדשה (בלימה ידנית, במקום בלימה על ידי סיבוב הפדלים לאחור). חשוב שהם יתאמנו על השינוי ויתרגלו אליו לפני שהם יוצאים לדרך.
- אחת הדרכים הטובות ביותר לברר מה גודל האופניים שהילד זקוק לו היא לפי גובה רגליו של הילד. בשביל לברר את זה, בדקו מה אורך תפר המכנסיים הפנימי של הילד. תוכלו לעשות זאת על ידי מדידה פשוטה, או בכך שתבררו מה מידת המכנסיים של הילד, ותבדקו את אורך התפר הפנימי של המידה הרצויה.
- כל כמה זמן אנחנו ממליצים לכם לבדוק שוב את גובה האוכף. יכול להיות שהילד שלכם כבר גדל קצת, וכוונון קטן יוכל לשפר את היציבה ואת הנוחות.
- כבר אמרנו את זה, אבל זה חשוב כל כך, שנאמר את זה שוב: בטיחות הילדים שלכם מגיעה לפני הכל. הם צריכים לדעת שהקסדה היא חובה בכל רכיבה, ואם תשאלו אותנו, גם מגיני ברכיים ומרפקים דווקא משווים לרוכב מראה מגניב של רוכב אקסטרים.