ככה תדאגו לבריאות הפה של ילדכם כבר מהשן הראשונה
אנחנו, כהורים, דואגים לילדים שלנו בלי הפסקה. מהרגע שנולד הילד הראשון, הראש לא מפסיק לחשוב על טובת הילד. בין אם מדובר בענייני שינה או גזים, חיתול רב-פעמי או חיתולי בד, סוגי המוצץ והבקבוק, הנקה או תמ"ל ועוד עשרות אלפי נושאים שמעסיקים אותנו בחיי היומיום, רק כי אנחנו רוצים לתת לילדים שלנו את הטוב ביותר. ובזמן שיש עשרות דעות בנוגע לכל הנושאים, בכל מה שנוגע להיגיינת הפה עושה רושם שקיימת הסכמה בין כולם. הרי אף אחד מאיתנו לא באמת אוהב לבקר אצל רופא השיניים שלו, ואנחנו נעשה כל מה שצריך כדי למנוע מהילדים שלנו את הצורך בטיפולי שיניים, בעיקר כאלו פולשניים יותר.
לפני הכל חשוב להגיד שגם כיום, הרפואה לא יודעת להסביר לגמרי את סוגיית בעיות השיניים. חלק מהרופאים טוענים שיש משקל גדול יותר לגנטיקה ואחרים טוענים דווקא ששמירה לקויה על היגיינת הפה היא הגורם המכריע. אבל גם אלו וגם אלו אומרים שכדי להוריד את הסיכויים להתפתחויות עששת ובעיות שיניים נוספות, צריך לשמור על היגיינת הפה כבר מגיל ינקות.
הקניית הרגלים נכונים לשמירה על שיניים נקיות כבר מהשן הראשונה, תעודד את הילד שלכם לצחצוח נכון גם בשנים המאוחרות יותר. השיניים שלנו לא רק עוזרות לנו בטחינה ולעיסה של מזון, הן מעצבות את צורת הפה (יחד עם מבנה הלסת, כמובן) והן חשובות מאוד לדיבור והגייה נכונה של אותיות ומילים.
שיני החלב מתחילות להיווצר עוד בשלב ההיריון, ולכן חשוב שנשים הרות תאכלנה תזונה מאוזנת ובריאה שתעזור להתפתחות התקינה של העובר. יחד עם זאת, חשוב להגיד שגם עם שמירה אופטימלית על התזונה, יכולות להתפתח בעיות שיניים שלא תלויות במהלך ההיריון.
אז מה צריך לעשות? מתי מתחילים? ואיך לעזור לילדים לצחצח נכון? אספנו בשבילכם את כל המידע הנחוץ וגם כמה טיפים, כדי שתוכלו לעזור לילד שלכם לעבור את שלב צחצוח השיניים בהצלחה ובלי פחד.
מתי מתחילים לצחצח שיניים?
לפי ההמלצות של איגוד רופאי השיניים בארץ ובעולם, צריך לצחצח שיניים כבר עם הופעת השן הראשונה. משמעות הדבר היא שבאזור גיל 6 חודשים כבר תצטרכו לצחצח שיניים לתינוק שלכם. בגיל זה לא מדובר בצחצוח פה מלא כמו שאנחנו מכירים אלא ניקוי נקודתי של השן שבקעה.
כדי שתגיעו לשלב הזה מוכנים וכדי שלא תפתחו אצל הילד התנגדות למברשות שיניים, נסו לרכוש עבורו כבר בגיל 3 או 4 חודשים מברשות שיניים רכות בצורות ובצבעים שונים, כדי שיוכל לשחק איתן. יש כיום בשוק גם מברשות שיניים מסיליקון שעוזרות להקל על כאבי בקיעת השיניים. ברגע שהתינוק שלהם יהיה רגיל למגע הזיפים בפה יהיה לו קל יותר עם ההרגשה של צחצוח השיניים והוא לא יירתע מכך.
תיתנו לילד שלכם דוגמא אישית
בגילאי ינקות, התינוקות שלנו לומדים את העולם דרך העיניים שלנו והם מנסים לעשות כל מה שאנחנו עושים דרך חיקוי. חשוב מאוד לתת דוגמא אישית לילד שלכם ולכן, צרפו אותו אליכם כשאתם מצחצחים שיניים כדי שיראה אתכם וילמד מכם איך עושים את זה נכון. תנו לו להתנסות בצחצוח השיניים לבד, אך הקפידו לעבור אחריו ולוודא שהוא צחצח נכון.
הפכו את זמן הצחצוח לזמן משחק
בשלב מאוחר יותר, כאשר הפה מתחיל להתמלא שיניים, חשוב להקפיד על צחצוח במשך 2 דקות. אמנם זה נשמע מעט זמן, אבל בשביל ילדים, שתי דקות שלמות עם מברשת שיניים בפה זה המון זמן. נסו להפוך את זמן הצחצוח לחלק מטקס לפני השינה או לזמן משחק. המציאו שיר על צחצוח שיניים שאורך 2 דקות ושירו אותו לילד בזמן שהוא מצחצח או שימו שעון סטופר לשתי דקות ותחפשו את 'קריוס ובקטוס' 2 דקות שלמות בתוך הפה עם מברשת השיניים. יש אינספור רעיונות למשחקים בזמן צחצוח. תהיו יצירתיים ותתאימו את המשחק למה שהילד שלכם אוהב.
הימנעו ממאכלים מתוקים
אנחנו יודעים שזה קשה. עומס הממתקים שנמצאים בכל פינה מקשה עוד יותר על היכולת שלנו להגביל את צריכת המתוקים של הילדים. ועדיין, כדאי שתמצאו דרך להקטין את כמות המתוקים ותעדיפו סוכרים שנמסים בפה ומתפוגגים במהירות, כמו שוקולד או קרטיב, על פני כאלו שנשארים לאורך זמן כמו סוכריות למיניהן שנדבקות לשן. תדאגו שהילד ישתה הרבה מים, במיוחד אחרי אכילת דברי מתיקה. המים יעזרו מעט לשטיפת הסוכר שנצמד לשן.
לצחצח פעמיים ביום – בוקר וערב
יש חשיבות רבה לצחצוח השיניים ביום ובערב. למרות שנראה שכדאי לצחצח אחרי כל ארוחה, דווקא זה לא מומלץ. צחצוח מוגבר של השיניים יכול לעשות פעולה הפוכה ולהחליש את שכבת האמייל המגנה על השן. לכן חשוב להקפיד על צחצוח פעמיים – שלוש ביום. בבוקר – אחרי ארוחת הבוקר (הנקה/ בקבוק/ מוצקים), ובערב – לפני השינה ממש, כדי לנקות את שאריות המזון שנשארו מכל היום. אם התינוק עדיין יונק או אוכל בקבוק במהלך הלילה, מומלץ לנקות בעדינות עם חיתול בד (טטרא) או פד גזה את השיניים והלשון כדי לא לעודד הצטברות של חיידקים בחלל הפה.
משחת שיניים עם או בלי פלואוריד?
עד גיל 2-3 אפשר לצחצח את השיניים עם מים בלבד ואין צורך ממשי במשחת שיניים כלשהי, אלא אם ניתנה הוראה מפורשת מרופא השיניים. החל מגיל 2-3 ממליץ משרד הבריאות לצחצח שיניים עם משחה המכילה פלואוריד. שימו לב שריכוזי הפלואוריד משתנים לפי גיל. לכן רכשו משחת שיניים התואמת לגיל הילד ושלא תהיה עם ריכוז פלואוריד גבוהה מידי.
ביקור אצל רופא השיניים
לא כל ביקור אצל רופא השיניים צריך להיות מפחיד. כדאי ללכת לרופא שמומחה ברפואת שיניים לילדים כבר עם הופעת השן הראשונה. בשלב הזה, מעבר להסתכלות ראשונית, הרופא ייתן הנחיות בהתאם למצב הפרטי שלכם. הביקור לא נובע מבעיה כלשהי ולכן אין לכם ממה להילחץ. מדובר בביקור שגרתי כדי לוודא שמצב השן תקין ולרוב הרופא יחייך אלכם וישלח אתכם הביתה עד לביקורת הבאה.
הכניסה להורות יכולה להיות מלחיצה, זה דבר חדש שלא מכירים ופתאום יש אוצר קטן שצריך לשמור עליו והוא תלוי רק בכם. אנחנו סומכים עליכם שאתם עושים את מה שטוב לו ולכם כמשפחה. עכשיו שאתם יודעים כמה היגיינת הפה חשובה, אנחנו יכולים לעזור לכם להחליט איזו מברשת שיניים חשמלית תהיה הכי טובה לילד שלכם. הכנו עבורכם מדריך מפורט שיסביר לכם על מה חשוב להסתכל ומה צריך לבדוק לפני שאתם רצים לקנות מברשת שיניים חשמלית לילד שלכם.
איך לבחור מברשת שיניים חשמלית לילדים?
לפני שאתם פונים לבחור את מברשת השיניים החשמלית חשוב לדעת שיחד עם העובדה שהיא יכולה מאוד לסייע בצחצוח קפדני יותר, לפי היצרניות היא לא מתאימה לילדים מתחת לגיל 3. אם הילד שלכם עדיין לא הגיע לגיל המתאים, מומלץ לצחצח לו שיניים במברשת רגילה בעלת סיבים עדינים ורכים המתאימים לילדים. החל מגיל 3 ניתן להחליף את מברשת השיניים הידנית במברשת שיניים חשמלית. חשוב לזכור שהמעבר יכול להיות מעט מרתיע. מברשת שיניים חשמלית רוטטת ורועשת ויכולה להבהיל מעט את הילד ולכן צריך לעשות את המעבר בעדינות כדי לא לגרום להתנגדות.
מברשות השיניים החשמליות מגיעות בשלושה סוגים: מברשות מכניות, מברשות קוליות ומברשות על-קוליות. נכון להיום, לא קיימות בשוק מברשות שיניים על-קוליות לילדים ומבין השתיים האחרות תוכלו למצוא מברשות שיניים חשמליות נטענות או כאלו שעובדות על סוללות. כדי לבחור את מברשת השיניים הטובה ביותר לילד שלכם תצטרכו להסתכל על כמה תכונות חשובות.
הסרת רובד החיידקים (הפלאק)
התפקיד החשוב ביותר של מברשת השיניים הוא להוריד את רובד החיידקים מהשיניים והחניכיים. מברשת שיניים חשמלית טובה תסיר את הפלאק מהשן באופן עקבי בקלות בכל אזורי הפה. כדי להוריד את רובד החיידקים בצורה יעילה צריך לבדוק כמה דברים:
- צפיפות הזיפים וצורתם: צורת הזיפים וצפיפותם וצורת ראש המברשת חשובה כשמדובר בגישה לאזורים שקשה להגיע אליהם. בפה הקטן של הילדים קשה יותר להגיע לאזור האחורי של הפה, לשיניים בטוחנות באזור הלחיים. ככל שהזיפים יהיו צפופים יותר כך תגדל היעילות בניקוי משטח השן. צורת הזיפים גם היא תקבע את יעילות הניקוי בהתאם ליכולת שלה לגעת בשטחים נרחבים של השן. בחרו לילד שלכם מברשת בעלת ראש קטן יחסית עם סיבים רכים אך צפופים.
- שיטת הניקוי, סיבוב/ רטט: ההבדל בין מברשות סיבוביות לבין מברשות רוטטות הוא קריטי. במברשת סיבובית, ראש המברשת הוא עגול ושיני המברשת מיושרות בנפרד, והיא איננה נעה בנפרד. המברשות הרוטטות דומות למברשות הידניות הרגילות אך מבצעות עבודה יעילה ונקייה יותר הודות לרטט. לתינוקות וילדים קטנים מומלץ לרכוש מברשת רוטטת משום שמברשות סיבוביות יהיו חייבות להתאים באופן מושלם לשיניו של התינוק, וזה יכול להיות עניין מורכב. שנית, התנועה שלה דומה לזו של מברשת רגילה, מה שיכול להקל על ילדים קצת יותר גדולה להתרגל אליה ולשימוש בה.
נטענת או סוללות
החליטו אם אתם רוצים מברשת חשמלית נטענת או כזו שעובדת על זוללות. אמנם המברשות שעובדות על סוללות זולות מהנטענות וזה מאוד מפתה לרכוש אותן, במיוחד כשמדובר במברשת ראשונה, אבל ההמלצה שלנו היא דווקא לבחור באחת נטענת. לרוב הן יהיו חזקות יותר, הראשים שלהן יהיו טובים יותר והן יהיו עמידות יותר בפני ילדים.
סיבוב\רטט
ההבדל בין מברשות סיבוביות לבין מברשות רוטטות הוא קריטי. במברשת סיבובית, ראש המברשת הוא עגול ושיני המברשת מיושרות בנפרד, והיא איננה נעה בנפרד. המברשות הרוטטות דומות למברשות הידניות הרגילות אך מבצעות עבודה יעילה ונקייה יותר הודות לרטט. לתינוקות וילדים קטנים מומלץ לרכוש מברשת רוטטת משום שמברשות סיבוביות יהיו חייבות להתאים באופן מושלם לשיניו של התינוק, וזה יכול להיות עניין מורכב. שנית, התנועה שלה דומה לזו של מברשת רגילה, מה שיכול להקל על ילדים קצת יותר גדולה להתרגל אליה ולשימוש בה.
עיצוב ותוספים
לבסוף, הסתכלו על העיצוב. רוב מברשות השיניים החשמליות לילדים מגיעות עם דמויות אהובות מסרטי דיסני וסדרות ילדים מוכרות. הראו לילד שלכם את האופציות הקיימות ותנו לו לבחור את המברשת האהובה עליו, זה יעודד אותו להשתמש בה ברגע שיש לו חלק בבחירת המברשת. בנוסף, הסתכלו על מאפיינים נוספים ואביזרים נלווים שמגיעים עם המברשת. חלק מהמברשות מגיעות עם חיבור לאפליקציה ייעודית עם משחקים לילדים לעידוד הצחצוח, טיימר המכוון ל-2 דקות וראשים נוספים.