מעשנת חשמלית – כל מה שחשוב לדעת
אחרי שרובנו עברנו לצלות בשר במנגל גז במקום מנגל הפחמים המסורתי, הדבר הבא בתחום העל האש והברביקיו הוא עישון בשר. למעשה, לא רק בשר כי אם גם עופות, דגים, ירקות ועוד. אחרי שיותר ויותר מסעדות עם מעשנות המציעות ללקוחות בשר מעושן נפתחו בישראל, הישראלים, כמו תמיד, מאמינים שהם יכולים לעשות זאת לא פחות טוב בעצמם, ורוצים לקחת את התענוג הביתה.
בעוד תפעול מעשנה דורש לא מעט הבנה, ידע וניסיון מקדימים, תחום שמתחיל לצבור תאוצה בישראל הוא המעשנות החשמליות. אלו נועדו להיות קלות ופשוטות יותר לתפעול עבור המשתמש הממוצע, ואם בוחרים מעשנת מתאימה יכולים ליהנות גם מתוצאה נפלאה בכל הכנה.
איך לבחור את המעשנת החשמלית המתאימה עבורכם? על מה לשים את הדגש ומאיפה בכלל מתחילים? הנה כמה קריטריונים משמעותיים שיעזרו לכם להבין מהן ההעדפות שלכם ומה מתאים עבורכם.
שטח צלייה – מן הסתם שטח צלייה גדול יותר יאפשר לכם לעשן כמות גדולה יותר של מזון בכל הפעלה. המעשנות בנויות ממדפים בהם מניחים את הנתחים ושאליהם מגיע העשן ומעניק למזון את הארומה הייחודית שלו. על כן שטח הפנים, כמות המדפים, הקומות והעומק שלהם משפיע על התוצאה הסופית – טעם המזון והבשר. כמובן ככל ששטח הצלייה גדול יותר כך גם גודלה של המעשנת וגודל המקום הייעודי שתצטרכו לפנות עבורה במקום בו תכננתם להציב אותה, וגם זה משהו שמומלץ לקחת בחשבון.
אורך זמן – בשר מעושן במעשנת שייך לתחום של הבישול האיטי. לכל מעשנת מסוגלות שונה לזמן בישול ארוך. בהמשך לסעיף הקודם, שטח תאי העישון וצפיפות שבבי העץ הם חלק מהמרכיבים שקובעים כמה המעשנת מצטיינת בזמן עישון ארוך, כזה שיעניק לבשר את טעם הארומה הייחודית שמזוהה עם הכנת בשר במעשנת.
טמפרטורה – מן הסתם כשמדובר בבישול ארוך ואיטי ובהפקת עשן חם שמחמם לאט לאט את המזון, יש משקל לטווח הטמפרטורה ולעוצמת החום שיודעת המעשנת להפיק. ככל שטווח הטמפרטורה רחב יותר כך תוכלו לקבל מענה לסוגים שונים של בישול בעוצמות שונות ולהפקת מגוון טעמים ייחודי בכל הפעלה.
שליטה ובקרה – בהמשך לסעיף הקודם, הכנת בשר ומזון במעשנת זהו תהליך. מאחר ומדובר בדרך כלל בהכנה מושקעת עם חומרי גלם שאינם זולים ובישול שנמשך על פני כמה שעות, נרצה לקבל שליטה על התהליך ואפשרות לבקרה בכל שלב. לכן מעשנות חשמליות מאובזרות במנגנוני ומערכות בקרה שונות, משליטה בטלפון הנייד, דרך צג דיגיטלי שמאפשר לבצע בקרה על התהליך ועד תוכניות הפעלה שונות, כל אלו יסייעו לכם להיות עם האצבע על הדופק מצד אחד ויפנו אתכם לעיסוקים נוספים בזמן ההכנה מן הצד השני.
מידות וניידות – ישנן מעשנות קומפקטיות ואחרות גדולות יותר. כפי שכבר צוין, גודל המדפים ושטח הפנים של המעשנת משפיע על איכות התוצאה וטעם הבשר, אך זה גם משפיע על הגודל הכולל. בסופו של דבר זה מה שקובע כמה מקום תצטרכו בשביל המעשנת ואיפה תוכלו להציב אותה. מעשנות גדולות יכולות להיות מקצועיות מאוד ולהתאים לארוחות גדולות ורבות משתתפים. מעשנות קטנות יותר יתאימו למרפסות קטנות ולמי שרוצים ליהנות מחוויית העישון "בקטנה" ובתקציב נמוך יותר. מרבית המעשנות מגיעות גם עם גלגלים כדי שתוכלו לנייד אותן, כשגם למשקל המעשנת ולמתח החשמלי שהן צורכות יש השפעה על האפשרות שלכם לנייד אותן ממקום למקום או להציב בנקודה אחת קבועה.
עיצוב וכיסוי – כמוצר שנציב בדרך כלל בחצר או בגינה, ישנה חשיבות למעשנת שהעיצוב שלה כולל מכסה ושניתן לכסות אותה באמצעות כיסוי, שיגן עלייה מפניה משקעים או שמש ישירה ועוצמתית. ישנן מעשנות בעיצוב קלאסי, אחרות סולידיות יותר וגם בעיצוב גס ופראי יותר. הכל עניין של העדפה אישית ומיקום שבו תציבו את המעשנת, אך בעוד העיצוב הוא לגמרי מותרות, כיסוי מפני גשם ושמש הוא עניין ששווה יותר להתעכב עליו ומשפיע על אורך החיים של המוצר.