אחד מהמכשירים האידיאליים ביותר למטבח המודרני זה הבלנדר. כל מי שיש לו בלנדר בבית מוצא את עצמו משתמש בו על בסיס יומיומי בגלל רבגנויות הביצועים שהוא מציע.
איך בוחרים בלנדר מומלץ?
בשוק המקומי והבין לאומי של בלנדרים תמצאו מגוון אדיר של אפשרויות: מעבדי מזון (Food Processors) , בלנדר מוט ובלנדרים עמידים בחום שיהפכו חלק אינטגראלי מתהליך הבישול או האפייה, ועוד רבים. המשתנים שהופכים בלנדר למתאים במיוחד עבורכם הם שונים ממשתמש למשתמש: יש כאלה שמחפשים את הבלנדר המומלץ להכנת שייקים מזינים, ולעומתם, יהיו כאלה שמחפשים מעבד מזון גדול ועוצמתי, שיאפשר הכנת כמות גדולה של מזונות במגוון נרחב של אופנים. הנה כמה מהמאפיינים שכדאי להכיר לפני שבוחרים בלנדר חדש למטבח שלכם.
הקטגוריות השונות של בלנדרים
בלנדרים הם למעשה משפחה של מוצרים, ועוד לפני שאנחנו מדברים על מאפיינים כמו הספק חשמלי, קיבולת ואביזרים, כדאי להכיר את סוגי הבלנדרים הקיימים כיום בשוק:
הבלנדר המסורתי
מגיע בדרך כלל בליווי מעמד שמתחבר לחשמל ומכיל את המנוע, ומספר כלי קיבול שמבצעים את פעולת הריסוק או הקיצוץ עצמה. מערכת הלהבים מותקנת בדרך כלל בתוך כלי הקיבול (עם יכולת להסירם כמובן, לצרכי שמירת המזון וניקוי), והמנוע המסובב את הלהבים מצוי בגוף המכשיר. בבלנדרים איכותיים מן הסוג הזה תוכלו להפוך את כלי הקיבול גם לכלי אחסון עם אפשרות לנתק את ערכת הסכינים מתחתית הכלי ומכסה שאוטם ושומר על תכולת הכלי טרייה.
בלנדרים מסורתיים עשויים להגיע בלוויית סט של אביזרים כמו למשל: מסחטת פירות הדר חשמלית, כלי קטן לכתישת תבלינים, מקצף לביצים, ועוד.
בלנדר מוט
בלנדר מוט הוא בלנדר שניתן להפעיל גם בכלי קיבול עצמאיים, במנותק מכלי הקיבול שהוא מגיע איתם. היתרון הגדול בבלנדר מוט הוא האפשרות להפעיל את תכונת הכתישה, החיתוך, הריסוק ואפילו ההקצפה בכלים שונים, למשל בריסוק מרק ותבשילים תוך כדי בישולם או בהקצפת ביצים בקערה שבה תכינו את בלילת העוגה. יתרון נוסף של הבלנדרים מקטגוריה זו הוא המימדים הצנועים שלהם ונוחות האחסון
מעבד מזון (Food Processor)
מבית סוגי הבלנדרים, כאן מדובר במכשיר הגדול והחזק מכולם. מעבד מזון מספק אפשרויות של קיצוץ, פריסה, טחינה, ריסוק וערבול, בדרך כלל עם אפשרות להוסיף רכיבים במהלך הפעלת המכשיר וללא עצירתו (למשל, כאשר יש להוסיף נוזלים לבלילה), תוך שאתם רואים את השינוי במרקם הבלילה ובסמיכותה ומסוגלים לשמור על גמישות בכמות המתווספת
הספק המכשיר
במכשירים חשמליים ככלל, ובבלנדרים בפרט – ההספק החשמלי יקבע את איכות הפעולה שתקבלו מהבלנדר שלכם. רק בלנדרים בהספקים גבוהים יוכלו, למשל, לכתוש חומרים קשים כמו קרח. בהקצפה של ביצים, ככל שההספק המרבי של המכשיר הוא גבוה יותר כל מלאכת ההקצפה תארך פחות זמן ויש פחות סיכוי שההקצפה תשתבש (או שהקצף "יישבר").
בנוסף, בלנדרים בהספק גבוה הם אמינים ועמידים יותר לאורך זמן ובשימושים ארוכים, ובלנדרים בהספקים נמוכים יידרשו לזמן הפעלה ארוך יותר ועל כן מנוע המכשיר החלש יחסית עלול להתחמם ואף להינזק. ככל שהפח מיכל המכשיר הוא גדול יותר, כך חשוב יותר לא להתפשר על הספק גבוה של המכשיר. היום, ניתן למצוא בלנדרים בהספקים של 300 ועד 1,000 וואט.
קיבולת המיכל
בתהליך ההכנה של מאכל או משקה, אין מתיש יותר מאשר לגלות שהבלילה שלכם פשוט לא נכנסת כולה אל תוך כלי הקיבול של הבלנדר, שתצטרכו להפעיל את הבלנדר פעמיים במקום פעם אחת – או שהמילוי ביתר של המיכל יגרום לחלקים מתכולת המיכל להישאר בשלמותם. על כן, אם אתם מתכננים להשתמש בבלנדר שלכם גם בכמויות גדולות – אל תתפשרו על גודל המיכל.
אחרי הכל, תמיד תוכלו למלא מיכל גדול באופן חלקי – אבל לא תוכלו למלא מיכל קטן ביתר. מומלץ לבחור בלנדר מומלץ שיש לו כלי קיבול בן לפחות 1.5 ליטרים, לטחינת תבלינים תהיו חייבים להשתמש במיכל קטן. לשימוש איכותי תוכלו לבחור בלנדר שמגיע עם מספר כלי קיבול בנפחים שונים.
הפעלה בשיטות שונות
רוב הבלנדרים מגיעים עם מספר אפשרויות עבור מהירות ההפעלה, ובנוסף כפתור פולסים להפעלה רגעית, שמתאימה למשל לריסוק עוגיות או פרוסות לחם לפירורים. יש בלנדרים, דוגמת הבלנדרים מבית היצרן המפורסם Ninja, שמגיעים עם תכניות הפעלה מיוחדות לריסוק חומרים שונים. בלחיצה אחת, הבלנדר מייצר סידרה של הפעלות והפסקות קבועות לתוצר אחיד ברמת הכתישה או הריסוק שלו. חלק מהבלנדרים מסוג בלנדר מוט מגיעים עם מכוון רציף עבור מהירות ההפעלה שיאפשר לקבוע באופן גמיש ומתאים לסוג הרכיבים, את מהירות ועוצמת ההפעלה.
אמינות, עמידות ואחריות
תוכלו למצוא בלנדרים לא רעים גם במחירים זולים, אולם אם אתם מחפשים להשקיע בבלנדר מומלץ שיאפשר צורות שימוש והכנה מגוונות ויעמוד גם בתקופות של שימוש אינטנסיבי יותר – חשוב לבחור בלנדר באיכות גבוהה.
כאמור, המאפיינים שמשפיעים על איכות הפעילות וההתאמה של הבלנדר שתבחרו לצורת השימוש שלכם יהיו ההספק החשמלי ותכולת כלי הקיבול, אולם בנוסף כדאי לשקול את אורך האחריות המוצעת עבור המכשיר, את המוניטין של החברה המייצרת אותו, את איכות רכיבי הבלנדר והחומרים שמהם הוא עשוי (מתכת או פלסטיק יצוק הם החומרים הנחשבים עמידים עבור בלנדרים מומלצים), כדאי גם לבחון את מבנה ומיקום הלחצנים ולוודא שיהיה נוח ויעיל להפעיל את המכשיר.
חלק מהבלנדרים המומלצים מציעים כלי קיבול עשוי זכוכית. מדובר בחומר כבד יותר, שאינו סופג ריחות והוא יעיל במיוחד לכתישת חומרים קשים. בכל מקרה, בדרך כלל עדיף לבחור בלנדר בעל כלי קיבול שקוף (מפלסטיק או מזכוכית) ולא אטום (למשל מנירוסטה).
מה זה בלנדר ומי צריך את זה
בלנדר הוא מכשיר מטבח רב-תכליתי שנועד לערבב, לפרוס, לטחון ולרסק מרכיבים. הוא מורכב מבסיס ממונע המניע סט של להבים מסתובבים חדים הנמצאים במיכל, עשוי לעתים קרובות מפלסטיק או זכוכית. בלנדרים משמשים בדרך כלל להכנת שייקים, רטבים, מרקים, ואפילו טחינת מרכיבים כמו פולי קפה או אגוזים.
מי צריך בלנדר? ובכן, התשובה די פשוטה – בלנדר מומלץ לכל מי שנהנה לבשל, לאפות או להכין משקאות טעימים בבית! בין אם אתם שפים מקצועיים או טבחים חובבים, בלנדר יכול להיות כלי הכרחי במטבח שלכם. זה חוסך זמן ומאמץ על ידי חיתוך מהיר של ירקות, מיזוג מרכיבים או יצירת מחית חלקה. בנוסף, בלנדר יכול לעזור ליצור מתכונים בריאים ומזינים על ידי שילוב קל של פירות, ירקות ומרכיבים אחרים בארוחות.
גם משפחות עם ילדים צעירים יכולות להפיק תועלת רבה מבלנדר. זה מאפשר להורים ליצור מזון ביתי לתינוקות, ומבטיח שהילדים הקטנים מקבלים ארוחות טריות ובריאות. יתר על כן, בלנדר יכול להיות תוספת נהדרת למטבח של חובבי כושר, מכיוון שהוא מאפשר להם להכין שייק חלבון, שייקים וחטיפים בריאים.
גם אם אינכם מחשיבים את עצמכם כמאסטר שף או חובבי בריאות, בלנדר עדיין יכול להועיל למשימות יומיומיות. ניתן להשתמש בו כדי להקציף במהירות מנה של בלילת פנקייק, להכין קוקטייל מרענן לארוח, או פשוט לערבב מרכיבים לסלסה ביתית טעימה.
למעשה בלנדר טוב יכול להחליף פעמים רבות את הצורך בשימוש במעבד מזון, אפילו במיקסר מומלץ. גם אם יש לכם מיקסר מחברת בוש ואתם נהנים ממנו מאוד אתם תגלו שלפעמים אתם מעדיפים דווקא להשתמש בבלנדר שלהם.
תכונות חשובות שיש לקחת בחשבון
בעת בחירת בלנדר, ישנן מספר תכונות חיוניות שכדאי לשקול כדי להבטיח שתבחרו נכון בהתאם לצרכים שלכם.
- הגדרות כוח ומהירות: תכונה אחת שחשוב לחפש היא הכוח של המנוע של הבלנדר. כוחו של המנוע קובע באיזו יעילות הבלנדר יכול למזג מרכיבים. מנועי הספק גבוהים יותר בדרך כלל טובים יותר בטיפול במרכיבים קשים כמו קרח ופירות קפואים. בנוסף, בחנו את הזמינות של הגדרות מהירות מרובות. אפשרויות מהירות שונות מאפשרות שליטה רבה יותר על תהליך המיזוג, בין אם אתם רוצים תערובת מהירה או מחית חלקה.
- גודל מיכל וחומר: גודל המיכל של הבלנדר הוא עוד גורם מכריע שיש לקחת בחשבון. בהתאם לצרכים שלכם, ייתכן שתרצו בלנדר עם קיבולת גדולה יותר אם אתם מרבים להכין כמויות גדולות של מרקים או שייקים. כמו כן, שימו לב לחומר של המיכל. מיכלי זכוכית הם בדרך כלל עמידים יותר וחסינים יותר בפני כתמים, בעוד שמיכלי פלסטיק קלים יותר ופחות מועדים להישבר.
- איכות ועיצוב להב: האיכות והעיצוב של להבי הבלנדר משפיעים מאוד על הביצועים שלו. חפשו בלנדרים עם להבים חדים, חזקים ועמידים בפני חלודה. להבי נירוסטה מועדפים בדרך כלל בשל אורך החיים שלהם. בנוסף, שימו לב לעיצוב הלהב. בלנדרים עם להבים מרובי שכבות או להבים שתוכננו במיוחד נוטים לספק תוצאות יעילות ועקביות יותר.
- תכונות בטיחות: בטיחות תמיד צריכה להיות בראש סדר העדיפויות כאשר עוסקים בבלנדרים. חפשו בלנדרים עם תכונות בטיחות כגון מנגנון נעילה המבטיח שלא ניתן להפעיל את הבלנדר כאשר המיכל אינו במקומו היטב. לחלק מהבלנדרים יש גם הגנת התחממות יתר כדי למנוע נזק למנוע.
- קלות ניקוי: ניקוי בלנדר יכול להיות טרחה ולכן כדאי לקנות בלנדרים שקל לנקות. חפשו דגמים עם להבים ומיכלים נשלפים הניתנים לשטיפה במדיח כלים. לחלק מהבלנדרים יש אפילו פונקציות של ניקוי עצמי, מה שהופך את תהליך הניקוי למהיר וללא מאמץ.
כוח וקיבולת
כשמדובר בעוצמה וביכולת של בלנדר, מציאת האיזון הנכון היא קריטית. הספק של המנוע של בלנדר נמדד בוואט וקובע באיזו יעילות הוא יכול למזג מרכיבים. למשימות מיזוג יומיומיות כמו הכנת שייקים או מחית של מרקים, בלנדר עם מנוע בין 500 ל-1000 וואט אמור להספיק.
יש לציין שגם אם הקיבולת קטנה עדיין מדובר בבלנדר קטן וחזק. עם זאת, אם אתם מרבים למזג מרכיבים קשים כמו קרח או ירקות סיביים, מומלץ לבחור במנוע חזק יותר, כגון 1000 וואט ומעלה. אם אתם משתמשים בבלנדר בעיקר להכנת שייקים תוכלו לברר על בלנדר מומלץ לשייקים ולבדוק מה המכשיר הכי מתאים לכם.
בנוסף להספק, הקיבולת של מיכל הבלנדר היא שיקול חשוב. מיכלי בלנדר נעים בדרך כלל בין חצי ליטר ל-2 ליטר בגודל. הגודל שתבחרו צריך להיות תלוי בצרכים הספציפיים שלכם. אם אתם משתמשים בעיקר בבלנדר לשימוש אישי או למנות קטנות, גודל מיכל קטן יותר, כגון חצי ליטור עד 750 מ"ל, עשוי להספיק. מצד שני, אם אתם מכינים לעתים קרובות כמויות גדולות של משקאות או ארוחות, מיכל גדול יותר עם קיבולת של 1.5 ליטר עד 2 ליטר יתאים יותר. שימו לב שברוב החברות תוכלו למצוא גדלים שונים של מיכלים. למשל בלנדר של נינג'ה מציע אף מספר מיכלים על אותו הבסיס.
ראוי לציין שמיכל גדול יותר אינו אומר בהכרח ביצועי מיזוג טובים יותר. למעשה, מיזוג כמויות קטנות יותר במיכל גדול יותר יכול לפעמים להוביל למיזוג פחות יעיל. כדי להבטיח תוצאות אופטימליות, קחו בחשבון את גודל המנות האופייניות שלכם ובחרו גודל מיכל התואם את הצרכים שלכם.
האסתטיקה של הבלנדר
בעת בחירת בלנדר, קל להיתפס למפרט הטכני וליכולות הביצועים. עם זאת, אין להתעלם מהעיצוב והאסתטיקה של בלנדר. למראה הבלנדר יכולה להיות השפעה משמעותית על עיצוב המטבח והסגנון האישי שלכם.
ראשית, שימו לב לצבע והגימור של הבלנדר. בלנדרים רבים מגיעים במגוון צבעים, משחור ולבן קלאסי ועד אדום וכחול מרהיבים. בחירת צבע המשלים את סגנון המטבח שלכם יכולה להוסיף מגע של אלגנטיות או אישיות למשטח שלכם. בנוסף, הגימור של הבלנדר, בין אם הוא מט או מבריק, יכול לתרום למראה האסתטי הכוללת.
אלמנט עיצובי נוסף שיש לקחת בחשבון הוא הצורה והגודל של הבלנדר. בלנדרים מגיעים בצורות שונות, החל מעיצוב חלק אלגנטי ויעיל ועד עיצובים בהשראת רטרו יותר. בחירת בלנדר שתואם את האסתטיקה המועדפת עליכם יכולה לשפר את הויזואליות הכוללת של המטבח שלכם.
המיקום והנראות של פקדים וכפתורים הם גם שיקולים חשובים. בחלק מהבלנדרים יש פקדי משטח מגע, בעוד שלאחרים יש כפתורים או כפתורים ידניים. וודאו כי פריסת הבקרה אינטואיטיבית וקלה לשימוש לנוחיותכם.
יתר על כן, החומרים המשמשים בבניית הבלנדר יכולים לתרום לעיצובו. בלנדרים מנירוסטה וזכוכית לרוב משדרים מראה מודרני ומתוחכם, בעוד בלנדרים מפלסטיק יכולים להיות צבעוניים ושובבים יותר.
השימוש והתחזוקה של בלנדר
שימוש ותחזוקה של בלנדר עשוי להיראות מרתיע בהתחלה, אבל תהיו בטוחים, זה לא מסובך כפי שהוא עשוי להיראות. רוב הבלנדרים מגיעים עם הוראות ברורות ומדריכי משתמש המנחים אתכם בתהליך. בנוסף, הנה כמה נקודות עיקריות שכדאי לזכור:
– לפני השימוש בבלנדר, וודאו שכל החלקים מורכבים כהלכה. זה כולל חיבור מאובטח של הכד או הצנצנת, המכסה ומכלול הלהבים. הרכבה לא נכונה עלולה להוביל לדליפות או לתאונות.
– בשימוש בבלנדר, התחילו בכמויות קטנות של מרכיבים והגדילו בהדרגה את הכמות. זה עוזר בהשגת תערובת חלקה יותר ומונע עומס יתר על הבלנדר.
– חשוב לעקוב אחר תהליך הערבוב ולא להשאיר את הבלנדר ללא השגחה. זה מאפשר לכם לשלוט בתוצאה של התערובת ולמנוע תקלות אפשריות.
– שימו לב להגדרות המהירות בבלנדר שלכם. מרכיבים שונים דורשים מהירויות שונות לתוצאות מיטביות. התחויל במהירות נמוכה יותר והגבירו בהדרגה לפי הצורך.
– לאחר כל שימוש, מומלץ לנקות מיד את הבלנדר. שטפו את הכד או הצנצנת ואת מכלול הלהבים במי סבון חמימים, ולאחר מכן ייבשו אותם היטב. הימנעו מהטבעת בסיס הבלנדר במים, מכיוון שהוא מכיל רכיבים חשמליים.
כדי לשמור על אורך חיי הבלנדר שלכם, רצוי לבצע תחזוקה שוטפת. זה כולל בדיקה והידוק של ברגים או חיבורים רופפים, כמו גם בדיקת כבל החשמל לאיתור נזק. בנוסף, לחלק מהבלנדרים יש להבים נשלפים שיש לנקותם בנפרד ולהחליף מעת לעת במידת הצורך.
טיפים וטריקים לניקוי הבלנדר
ניקוי הבלנדר הוא חלק חיוני מהתחזוקה שלו והבטחת אורך חייו. למרבה המזל, מדובר בתהליך פשוט יחסית. עקבו אחר הטיפים והטריקים הבאים לניקוי כדי לשמור על הבלנדר ללא רבב:
– לאחר כל שימוש, יש לפרק את הבלנדר על ידי הסרת הקנקן או הצנצנת, המכסה והלהבים. שטפו את החלקים האלה עם מי סבון חמים. הקפידו להסיר כל שאריות מזון.
– לכתמים או שאריות עקשניות, מלאו את כד הבלנדר או הצנצנת עד מחציתו במים חמימים וכמה טיפות של סבון כלים. מהדקים את המכסה ומערבבים במהירות נמוכה כ-30 שניות. זה יעזור לשחרר את כל החלקיקים הדבוקים.
– אם לבלנדר יש מכלול להבים נשלף, הסירו זאת בזהירות ונקו בנפרד. השתמשו במברשת קטנה או ספוג כדי להסיר כל פסולת. היזהר מקצוות חדים.
– כדי להסיר ריחות מתמשכים, ניתן להוסיף תערובת של מים וכמה כפות חומץ לבן לקנקן הבלנדר או לצנצנת. לערבב במהירות נמוכה לזמן קצר, ואז לשטוף היטב.
– הימנעו מהטבלה של בסיס הבלנדר במים או בכל נוזל אחר. במקום זאת, נגבו אותו עם מטלית לחה כדי להסיר נוזלים או נתזים. וודאו שהבלנדר מנותק מהחשמל לפני ניקוי הבסיס.
– למראה נוצץ, יבשו היטב את כל חלקי הבלנדר לפני ההרכבה מחדש. השארתם רטובים עלולה להוביל לעובש או לצמיחת חיידקים.
– אם לבלנדר יש כד זכוכית או צנצנת, טפלו בו בזהירות כדי למנוע שבירה. ניתן לשטוף חלקי זכוכית במדיח כלים, אך יש לבדוק את הוראות היצרן ליתר ביטחון.