איך לבחור מנשא לתינוק?
כמו בהרבה מוצרים אחרים, גם כאן המבחר הוא גדול, וקיימים סוגים שונים של מנשאי תינוקות. חשוב מאוד לבחור מנשא שיתאים לכם, לתינוק שלכם, ולסגנון החיים שלכם. עם השנים החלו להופיע יועצות מנשאים, כן, כן, כאלו שיגיעו אליכם הביתה עם סוגי מנשאים שונים, כך שתוכלו למדוד, לנסות ולהרגיש את המנשא שתרצו לרכוש. אם אתם לא בטוחים מה יהיה לכם נוח, שווה להתייעץ עם יועצת כזו.
הרבה הורים מוצאים במנשא מוצר חובה, במיוחד במהלך השנה הראשונה שבה יש לתינוק צורך להיות הרבה על הידיים ובקרבה מתמדת להורה. מנשא טוב יהיה פתרון יעיל ונוח לנשיאה, ישמור על התפתחות פיזית תקינה של התינוק וישמור על גבו של ההורה. משנאים שונים מתאימים לגילים שונים, חלקם יכולים להתאים מגיל לידה וחלקם מתאימים לגיל גדול יותר ולצורך ספציפי כמו מנשא ייחודי לטיול בהרים.
לפני שתקראו ליועצת מנשאים או תרוצו לרכוש את המנשא היקר ביותר, שלא בהכרח יהיה הטוב ביותר עבורכם, כדאי שתכירו את סוגי המנשאים הקיימים וכמה מהדברים החשובים ביותר שצריך לדעת על מנשאים כדי לבחור את המנשא הטוב ביותר עבורכם, כזה שיענה לכם על כל הצרכים שלכם.
מנשאי תינוקות מתחלקים לשלושה סוגים עיקריים:
מנשאי בד (מנשאי עיטוף): מנשאי בד הם בעצם (לרוב) רצועת בד ארוכה שעוטפת ונקשרת סביב הגוף ואליה אתם מכניסים את התינוק. כך הוא נשאר קרוב וצמוד אליכם כל הזמן והוא עטוף לגמרי. המנשאים האלו מושלמים לשימוש בבית בזמן שאתם צריכים לעשות דברים אחרים או לדאוג למטלות הבית. הם יכולים להתאים מגיל לידה, אך צריך לדעת לעטוף איתם נכון את התינוק מבלי לייצר סכנות חנק. במקרה ותבחרו מנשא כזה, חשוב לקרוא למישהי שתדריך אתכם איך להניח את התינוק בצורת ערסול בצורה הבטוחה ביותר. כיום ישנם מנשאי בד שנקראים 'מנשא חולצה', הם מגיעים בצורת X ולא צריך להסתבך עם הקשירות של מנשאי העיטוף המסורתיים. למנשאי הבד יש יתרונות רבים גם לתינוק וגם להורה. הם קלים, אין בהם אבזמים או חלקי פלסטיק שונים ולכן הם בטוחים לשימוש מגיל קטן, הם נוחים מאוד במיוחד לאימהות מניקות וזאת רק רשימת יתרונות חלקית.
מנשאי ילקוט: מנשאי ילקוט הם הפופולריים ביותר בקרב הורים. מנשאים אלו הם בעלי צורה מוגדרת ובלעי רצועות סגירה ותמיכה רבות. צורת המנשא מאפשרת לחלק את משקלו של התינוק באופן שווה על הירכיים שלכם תוך שהוא מציע לתינוק תמיכה מרובה, ויוצר נוחות מרבית לכם ולתינוק שלכם. מנשאי ילקוט רבים מאפשרים תנוחות נשיאה שונות כך שאתם תוכלו להשתמש בהם גם כאשר התינוק שלכם יהפוך לפעוט פעלתן. מנשאי ילקוט מגיעים בעיצובים שונים ולכל אחד היתרונות והחסרונות שלו. אם אתם רוצים מנשא ילקוט שילווה אתכם מגיל לידה, חשוב מאוד לשים לב לבחירה נכונה של המנשא. לא כל מנשאי הילקוט מתאימים מגיל לידה. חשוב לשים לב לצורת המנח של התינוק ולוודא שאכן מותר לשאת על המנשא תינוק מגיל לידה מבלי לפגוע בהתפתחות הפיזיולוגית של עצמות האגן. בנוסף, חשוב לציין, שלמרות שמנשאי ילקוט רבים מתגאים בכך שניתן לשאת את התינוק על הגב מגיל קטן במנשא שלהם, הדבר לא מומלץ אלא רק לאחר שהתינוק מחזיק לגמרי את הראש שלו לגמרי לבד ושולט בו שליטה מלאה. כשתינוק על הגב, אתם לא יכולים לראות מה קורה איתו ולכן, חשוב שהוא יוכל לשלוט בנתיבי האוויר שלו.
מנשאי טיולים: מנשא טיולים מתאים למשפחות שיוצאות לטייל הרבה בטבע. מנשאי טיולים לרוב יהיו קשיחים יותר ממנשאים אחרים, כבדים הרבה יותר, בסגנון תרמיל, מציעים ריפוד ואזור ישיבה נוח, כדי שהתינוק יישאר במקום במהלך הטיול הרגלי. צורת המנשא מזכירה מאוד תיק טיולים (מוצ'ילה). הם אמנם מציעים מבנה יציב יותר והם מצוידים ביותר רצועות בטיחות משני הסוגים השניים, אבל חשוב לזכור שהם מתאים רק מגיל ישיבה, כאשר התינוק יציב ויושב בכוחות עצמו. להבדיל ממנשאי נשיאה אחרים בהם ההורה לובש את המנשא על עצמו ורק לאחר מכן מניח בו את התינוק, במנשא טיולים קודם כל מאבטחים את התינוק למנשא ורק לאחר מכן מרימים את המנשא והתינוק, כיחידה אחת, על הגב.
עכשיו, שאתם מכירים את סוגי המנשאים השונים, ואולי כבר החלטתם איזה סוג מנשא הכי מתאים לכם ולצרכים שלכם כמשפחה, אתם צריכים להכיר את התכונות של המנשאים כדי שתוכלו לדעת מה לבדוק בדיוק לפני שתבחרו את הדגם הספציפי. תזכרו שמנשא טוב ואיכותי יוכל ללוות אתכם שנים רבות, בין אם בנשיאה ל ילד אחד, או אפילו להעביר אותו בין האחים.
אז על מה צריך להסתכל ואיך מחליטים באיזה מנשא להשתמש? אין מנשא אחד שמתאים ומושלם לכל ההורים, לכל אחד מאיתנו יש צרכים שונים, העדפות שונות ומידות שונות. הרבה פעמים מתחילים להשתמש במנשא אחד ועוברים עם הזמן למנשא אחר כדי להתאים אותו באופן מושלם צרכים שמשתנים ככל שהתינוק גדל. כדי לעזור לכם להגיע להחלטה לגבי המנשא הנכון, הכנו עבורכם רשימה של מאפיינים שחשוב לבדוק לפני הקנייה. עקבו אחרי הרשימה, רשמו לעצמכם הערות וכשתסיימו תוכלו לדעת בדיוק מה אתם מחפשים.
אופן השימוש: ראשית, חשבו כיצד אתם מתכוונים להשתמש במנשא – האם תשתמשו בו בעיקר בבית, במקום בעגלה כשאתם מחוץ לבית, או אולי בכלל בשתי הדרכים? האם יש לכם כבר עגלה ואתם מחפשים תוספת, או שהמנשא יהיה בשבילכם דרך הנשיאה היחידה של התינוק? האם אתם רוצים שיתאים מגיל לידה או שיש לכם פעוט בבית ואתם מחפשים דרך נוחה לשאת אותו. הגדרת המטרה של המנשא תעזור לכם לבחור איזה דגם הכי מתאים לכם.
תקציב: למנשאים יש מנעד רחב מאוד של מחירים, תלוי בסוג שלהם. מנשאי בד (עיטוף) לרוב יהיו זולים יותר ויתחיל באזור 150 שקלים, לעומת מנשאי הטיולים שיכולים להגיע גם ל- 1500 שקלים. המחיר של מנשאי ילקוט נע בין 450 שלקים ל-900 שקלים. חשוב להדגיש שמחיר המנשא לא בהכרח משקף את טיב המנשא.
חלל נקי ונוח לתינוק: דאגו שאין שאריות בדים או רצועות שעלולות לחסום את דרכי הנשימה שלו, כמו גם אבזמים או חלקי פלסטיק אחרים שעלולים לצבוט או להכאיב לו.
נשיאה בטוחה: בדקו כי קיימת תמיכה רבה ככל הניתן. בדקו שהתינוק עטוף ומאובטח קרוב אליכם ככל הניתן, כאילו אתם מחזיקים אותו בידיים. עד שיש לתינוק יכולת להחזיק את הראש לשו לבד, בדקו שהמנשא יכול להחזיק לו את הראש, אך באותה נשימה בדקו שהוא יכול לנשום במנשא ללא הפרעה. במנשא האידאלי, הקצה העליון שלו צריך לשבת בצורה בטוחה ותומכת בעורף של התינוק. אם בחרתם במנשא ילקוט או משנא טיולים, חפשו רצועות יציבות, מרופדות ותומכות, ואבזמים שנסגרים בצורה בטיחותית וחזקה. בדקו שאבזמים אלו לא יכולים לפגוע בתינוק בשום צורה שהיא.
מושב רחב ותומך לתינוק: אחד המאפיינים החשובים ביותר בבחירת מנשא לתינוק. וודאו כי מפתח הרגליים רחב מספיק, וכי רגלי התינוק אינן שמוטות כלפי מטה כדי לאפשר התפתחות תקינה של מפרק הירך. מנח הרגליים חשוב במיוחד כדי למנוע בעיות עתידיות במפרק הירך של התינוק (hip dysplasia).
רצועת מותניים נוחה: רצועת מותניים רחבה תוריד את הלחץ מהגב ותחלק את משקל התינוק באופן שווה סביב המותניים. ככל שהרצועה תהיה מהודקת למותניים ותתמוך בהם טוב יותר, כך התינוק יהיה בטוח יותר ויוכל להיות מהודק יותר במנשא ולכם יהיה קל ונוח יותר לשאת אותו, גם אם מדובר בנשיאה לזמנים ארוכים.
בד רחיץ: זה כלל זהב! כל דבר שקרוב לתינוק צריך להיות ידידותי למכונת הכביסה. בנוסף, שימו לב לסוג הבד וקחו בחשבון שסביר מאוד להניח שהתינוק יכניס אותו לפה. וודאו שהבדים לא מכילים חומרים רעילים שעלולים להוות סכנה עבור התינוק, בין אם בנשימה ובין אם כאשר הם יתחילו להכניס חלקים מהמנשא לפה.