איזה מעשנת בשר הכי טובה בשבילי?
עישון בשר הוא לא דבר חדש ובטוח שמעתם על זה בעבר. כל חובב בשר כבר יודע שכדי לקבל את הנתח המושלם צריך מעשנת בשר טובה ואיכותית והרבה, הרבה, הרבה שעות של הכנה. אז אם אתם חובבי בשר ועד עכשיו חששתם לצלול לתוך עולם עישון הבשר, עכשיו זה זמן מצויין להתחיל. כדי להיכנס לעולם הזה בהצלחה, צריך להכיר את סוגי המעשנות הקיימות ואת ההבדלים ביניהן, וככה תוכלו לדעת בדיוק איזו מעשנת בשר הכי מתאימה לכם ולצרכים שלכם. בדיוק בשביל זה הכנו עבורכם את המדריך הזה שיעזור לכם להבין קצת יותר לעומק מה מסתתר בעולם המופלא של עישון הבשר. הישארו איתנו, ההנאה מובטחת.
מה ההבדל בין גריל למעשנת בשר?
שניהם עומדים בחוץ ומביאים לנו אוכל עשיר וניחוחות מעוררי תיאבון, אבל בין אם הם עובדים על גז, פחם, חשמל או שילוב כלשהו, גריל ומעשנה הם שני דברים שונים, עם תכלית שונה, דרך עבודה שונה ותוצאות שונות.
אז מה ההבדלים בין גריל למעשנת בשר? גריל נועד לצלייה מהירה בטמפרטורות גבוהות והוא משתמש במגע ישיר בין הבשר למקור החום. מעשנה, לעומת זאת, נועדה לעישון בשר, ובשביל זה צריך סביבה מעושנת לזמן ארוך יחסית בטמפרטורות גבוהות – אבל נמוכות יותר מאלה שתמצאו בגריל. במקרה הזה, אין מגע ישיר עם הלהבות, ועבודת העישון מתבצעת על ידי שהייה ממושכת של האוכל בסביבת העשן, והתוצאה היא בשר עשיר בטעמים מעושנים.
עישון בשר במעשנת הוא די בסיסי ופשוט. העשן שמופק בתוך המעשנה מבשל את הנתח בצורה איטית ומבוקרת ולאורך זמן כך שהנחת שומר על העסיסיות שלו והופך לרך ועם ארומה מעושנת בהתאם לסוג הבעירה שבחרתם.
המעשנות מתחלקות ל-4 סוגים עיקריים לפי מקור החום:
מעשנת פחם: הוותיקה והקלאסית. בדומה לגריל פחמים, גם פה הנתחים יקבלו את החום וטעם העישון שלהם מפחמים, או מחתיכות עץ שמיועדות לשריפה. היא נחשבת לסטנדרט הזהב בכל מה שקשור להשגת הטעם המעושן העמוק והעשיר הזה. לאחר שהפחמים נדלקים, צריך לחכות שהלהבה תדעך, לסגור את דלת המעשנה ולחכות שהחום הפנימי יגיע לטמפרטורה הרצויה. ניתן לפזר בשלב הזה שבבי עץ בטעמים שונים שיעניקו לבשר את ארומת העישון המיוחדת. מעשנות פחם מגיעות במגוון רחב של סגנונות וגדלים, מה שמקל על מציאת אחת שתתאים לשטח הפנוי שלכם. הן מתאימות למי שכבר צבר ניסיון בעישון כי יש צורך בשמירה תמידית על הטמפרטורה הפנימית והן דורשות תרגול ותעסוקה כמעט בלתי פוסקת.
מעשנת פלט (Pellet): המעשנה הזו היא אמצע הדרך בין מעשנות הפחם לאלו שפועלות על גז. היא מתחברת למקור חשמל ומשם מחממת את המעשנה, אך עדיין תצטרכו להשתמש בשבבי העץ הדחוסים (Pellet) כדי לקבל את הבעירה והעישון של הבשר. היא פשוטה להפעלה בהרבה מזו העובדת על פחם והרבה מהדגמים המובילים מגיעים עם חיבורי Wi-Fi ומאפשרים התחברות לאפליקציה ייעודית דרכה תוכלו לקבל מידע ולשלוט על מצב הבשר, החום הפנימי של המעשנת, מצב הפלט ועוד. בנוסף, הן בטיחותיות יותר וידידותיות יותר לסביבה. הן יתאימו מאוד למתחילים שלא מוכנים לוותר על טעם וארומת העישון בבשר. עם כל היתרונות המעולים האלה מגיע חיסרון אחד: מעשנות הפלט האיכותיות עולות בדרך כלל הרבה יותר מדגמים אחרים.
מעשנת גז: בדומה לגריל גז, גם אלו עובדות על בלון גז, רק שבקרה של מעשנת גז, מומלץ להחזיק בלון נוסף תמיד זמין למקרה שבלון הגז יגמר באמצע. קל מאוד להשתמש בה, והיא עובדת על דלק זמין שלא תהיה לכם בעיה למצוא ולרכוש. ביחס למעשנת פחמים, קל הרבה יותר לשלוט על הטמפרטורה של מעשנת גז, והיא גם מתחממת יחסית מהר, כך שתוך 15 דקות בערך, תוכלו כבר לבשל בטמפרטורות הרצויות. היא תתאים למי שרוצה לעשן או לבשל בשר אבל טעם העישון חזק לו מידי.
מעשנת חשמלית: מעשנת חשמלית צורכת הרבה מאוד אנרגיה, אבל יש לה חיישנים ובקרות חדשניות שמאפשרים תכנות מתקדם ואיזון טמפרטורה. זו מעשנת פשוטה לשימוש, מה שהופך אותה לבחירה מועדפת למעשנים מתחילים. בנוסף, לא תצטרכו לקנות בהמשך פחם, גז או עץ, מה שמפחית את העלויות המצטברות ואת כמות הדברים שתצטרכו לאחסן, אבל בלי מקורות הדלק האלה, תקבלו בשר עם טעם פחות מעושן ועשיר. בתוך המעשנת החשמלית יש בדרך כלל אוויר לח, האידיאלי לעישון אוכל עדין כמו דגים, גבינות, ירקות ונקניקיות. אבל אותה לחות מקשה על קבלת אפקט הקראנץ' הפריך האהוב עם מאכלים כמו עוף או צלעות.
תקציב – עכשיו, כשאתם מכירים את סוגי המעשנות השונים תצטרכו להחליט על התקציב שמתאים לכם. תחשבו כמה פעמים בשבוע/ חודש/שנה אתם מתכוונים להפעיל אותה, וודאו שאתם לא משלמים הון תועפות על מכשיר שישמש אתכם רק פעמיים בשנה.
למרות זאת, גם אם תשתמשו בה רק לעיתים רחוקות, וגם אם התקציב שלכם מוגבל, חשוב לא להתפשר על מעשנה זולה ולא איכותית. עדיף לבחור בסוג מעשנה שונה, ולא לוותר על האיכות שלה, אחרת, תמצאו את עצמכם עם מכשיר שפשוט לא יעשה את העבודה כמו שצריך, או שיעשה אותה כמו שצריך למשך תקופה קצרה מאוד. חבל, למשל, לקנות מכשיר לא איכותי מסוג פלט, כשיש הרבה מעשנות מעולות שעובדות על פחם או גז בתקציב שלכם.
ויסות טמפרטורה – בקרת טמפרטורה יכולה לעשות את ההבדל בין בשר טעים לחווית עישון קולינרית מדהימה באמת. לכן, אחד השיפורים הגדולים ביותר למעשנות הוא בקרות משופרות המאפשרות כוונון של הטמפרטורה וזמן העישון. תכונות אלה נפוצות ביותר במעשנות חשמליות, אבל כיום תוכלו למצוא לא מעט מעשנות גז ופחם עם יכולות ניטור והתאמת טמפרטורה. קיימים גם דגמים "חכמים", שאיתם תוכלו לבקר על המעשנת דרך אפליקציה בטלפון, וזה בהחלט יכול לקרוץ למעשני הבשר הטכנופילים שביניכם.
עיצוב ומידות – כל סוגי המעשנות מגיעים בהמון גדלים, וחשוב לבחור בגודל ובצורה הנכונים למעשנת, על סמך מה שתרצו לעשות איתה ועל סמך כמות האנשים שהיא תאכיל בכל זמן נתון. אם תשתמשו בה בעיקר כדי לעשן כתחביב עבור המשפחה, דגם קטן בעל צורה כדורית עשוי להיות הבחירה הטובה ביותר. אם אתם מעשנים רציניים, או שתרצו לעשן כמויות גדולות יותר, ודאו שבחרתם במעשנת שתספק לכם מקום למגוון בשרים. חשוב לציין שהגודל של המעשנה והגודל של משטח העישון הם שני דברים שונים, אז שימו לב למידות משטח העישון כשאתם שואלים את עצמכם האם דגם מסוים יתאים לצרכי העישון שלכם.
אל תשכחו גם לקחת בחשבון את המקום שבו המעשנת תעמוד, ולבחור בדגם שיתאים במידותיו למקום המיועד. אם תאחסנו אותה כדאי שהיא תהיה קומפקטית מספיק כדי להתאים למקום האחסון שתקציבו לה. לעומת זאת, אם היא תעמוד בחוץ כל הזמן, חשוב שהיא תהיה עמידה בפני רוח, גשם וקור.
ניידות – אם אתם עומדים להשתמש במעשנת בחצר האחורית שלכם, תוכלו לקנות דגם גדול וכבד, כשהמגבלה היחידה תהיה כמות המקום שיש לכם בחצר. מצד שני, אם אתם מתכוונים לצאת עם המעשנת לחיק הטבע, חשוב שתבחרו בדגם עמיד, איתן ונייד, שלא ייפגם מכל זעזוע בדרך, ושהסחיבה שלו למקום שבו תשתמשו בו לא תהרוס לכם את כל הכיף שבטיול. שימו לב למשקל של המעשנת, האם יש לה גלגלים שיקלו על ההעברה, ואל תשכחו לבדוק שהיא תיכנס בנוחות לרכב שיביא אתכם קרוב לאתר.
פיזור חום – כבר דיברנו על החשיבות של עיצוב המעשנת ושל ויסות הטמפרטורה, אבל עדיין חשוב לשים לב לפיזור החום עצמו. אם פיזור החום לא יהיה אחיד, והטמפרטורות באזורים מסוימים במעשנת יהיו גבוהות מבמקומות אחרים, תצטרכו להתעסק הרבה יותר עם המכשיר כדי לוודא שאתם לא שורפים חלקים מסוימים של האוכל, בזמן שחלקים אחרים לא מתעשנים כמעט בכלל.
קלות השימוש – אם עישון בשרים הוא עיסוק חדש בשבילכם, בחרו במעשנת פשוטה לשימוש, כדי שתוכלו ללמוד את הכישורים הדרושים בלי תסכול ועם תוצאות טעימות. לעומת זאת, אם אתם כבר בקיאים במלאכת העישון, אולי דווקא תרצו ללכת על מכשיר מקצועי יותר, שיאפשר לכם להשתמש בכישורים שכבר יש לכם ולקחת אותם לרמה הבאה. בשני המקרים, אל תשכחו שהרבה מהלמידה על עישון אוכל מגיעה דרך העשייה.
אחרי שעניתם לעצמכם על כל השאלות האלו, אתם מוכנים לצאת לדרך ולבחור את מעשנת הבשר הטובה ביותר עבורכם. שיהיה בתיאבון.