איך לבחור את שואב האבק האלחוטי הטוב ביותר?
השואבים האלחוטיים הטובים ביותר מגיעים עם יתרון בולט במיוחד: אין חוט. מה שהופך אותם להרבה יותר נוחים לשימוש והם גם קלים מספיק כדי לנקות בכל מקום, החל מהתקרה עד פינה נידחת מאחורי המקרר, יחד עם שאיבה של מיץ שנשפך, אבק מהמדפים וכו'.
כשהם הגיעו לשוק לראשונה, שואבי האבק האלחוטיים שימשו כתוספת – כוח עזר לשואב הראשי, והיו מיועדים לניקיון מהיר בין ניקיונות הבית המלאים, לניקיון הרכב ומקומות קשים להגעה. אבל חלק מהדגמים של היום טובים מספיק בשביל להחליף את השואב הרגיל, ובגלל הדרך שבה הם התפתחו, מאז שחברת Dyson הפכה אותם למוצרים מגוונים ויוקרתיים יותר, הם טובים עבור כמעט כל שימוש, מניקוי הרכב שלכם עד שאיבת הבית כולו, כולל השטיחים.
שואבים אלחוטיים מגיעים גם עם חסרונות. כדי לשמור על המשקל שלהם נמוך מספיק לשימוש נוח, סוללות הליתיום שלהם לא יכולות להיות כבדות וגדולות, כך שחיי הסוללה שלהם די קצרים – לרוב לא יותר מ-20 דקות בשיא העוצמה, ועד 40 דקות או יותר בעוצמת שאיבה נמוכה יותר (שלא מספקת אנשים רבים). Dyson התייחסה לחיסרון זה בכך ששיפרה את הסוללה שלה לאורך השנים, אבל לאחרונה חברות רבות מציעות גישה פשוטה יותר וכוללות בכל שואב 2 בטריות במקום אחת.
שואבי האבק האלחוטיים ממשיכים להתקדם ולהשתכלל, כשהחברות המובילות בתחום מציעות יותר ויותר תכונות מושכות עם כל דגם חדש. אבל למרות המבחר העצום, לא כל שואבי האבק האלחוטיים מנקים באפקטיביות.
הדגמים המופיעים הרשימה שלנו הם המומלצים ביותר, כך שכמעט כל שואב שתבחרו כנראה יעשה עבודה מעולה – אבל אנחנו כאן, כמו תמיד, כדי לדאוג שלא תבזבזו את הכסף שלכם על מוצר נחות, ולכוון לצרכים האישיים שלכם. אז בואו נעבור ביחד על הפרמטרים שהופכים שואב אבק אלחוטי לטוב ויעיל באמת.
אביזרים
משטחים שונים מצריכים אביזרים שונים לשאיבה, אז קחו בחשבון את סוג – או סוגי – המשטחים שתנקו עם השואב, יש דגמים שמגיעים עם המון אביזרים, כשכל אחד מיועד לניקוי משטח שונה:
- רצפה – כדי לשאוב רצפות, תרצו מברשת רחבה, שתשאב אזור גדול. רוב המברשות הראשיות (דו-מצביות, ממונעות) שמגיעות עם כל שואב מתאימות למשימה.
- פרקט – גם בשביל פרקט תרצו מברשת רחבה, אבל חשוב לבחור במברשת עדינה שלא תשרוט את הפרקט. לכן, שימו לב שאתם משתמשים במברשת ייעודית, שלפי היצרן, מתאימה לשאיבת פרקטים.
- שטיח – בשביל לשאוב שטיח בצורה יעילה, תזדקקו למברשת חובטת.
- מסילות – המקומות הצרים והקשים להגעה האלה זקוקים למברשת אבק צרה במיוחד.
- ריפוד – קיימות מברשות ייעודיות, עדינות, שמשתחררות בקלות, ומאפשרות לכם לשאוב אבק מריפוד בקלות בלי לפגום את הבד.
- בית עם חיות מחמד – אם יש לכם חיות מחמד, אתם בוודאי יודעים כמה אביזר ייעודי לשאיבת שיער בעלי חיים יכול להקל על החיים שלכם, ואם יש לכם חיות מחמד ועוד לא יצא לכם להשתמש באביזר כזה, מחכה לכם הפתעה נהדרת.
צינור
גם סוג הצינור של השואב יקבע לאילו מקומות הוא יוכל להגיע ובאיזו נוחות תוכלו להשתמש בו. קיימים צינורות טלסקופיים, אותם תוכלו לכוונן לאורך המתאים לכם, וצינורות גמישים. הצינור הטלסקופי קל במיוחד לאחסון, משום שהחלקים שלו נכנסים זה לתוך זה. מצד שני, אם אתם תצטרכו לשנות את האורך שלו הרבה פעמים, בשביל שיהיה לכם נוח להגיע למדפים, למשל, זאת עשויה להיות קצת טרחה, אז בדקו שהוא קל ונוח לכוונון. עם הצינור הגמיש לא תהיה לכם בעיה כזאת, משום שהוא יתגמש ויתלפף מעצמו. אבל דווקא בגלל זה צריך להיזהר, ולקנות אך ורק דגם איכותי, שהצינור שלו לא ייסתם עם כל ליפוף.
עוצמה
זה פרמטר חשוב בכל שואב אבק, ובמיוחד באחד אלחוטי, איתו לא תרצו סתם לבזבז סוללה. אולי נראה הגיוני שפשוט צריך מכשיר עוצמתי, אבל זה לא תמיד נכון: רצפת פרקט, למשל, צריכה טיפול עדין, בעוצמה שלא תפגום אותה, ושטיח דק עשוי "להידבק" לשואב אם העוצמה שלו גבוהה מדי. מצד שני, עוצמת שאיבה נמוכה לא תנקה ספות ושטיחים עבים ביעילות, ובהחלט לא תספיק לבית בו חיות המחמד מפזרות שערות בכל מקום. משטחים שונים ורמות לכלוך שונות מצריכים עוצמת שאיבה שונה, וחשוב לשים לב שבחרתם במכשיר שיעניק לכם את הבחירה בין העוצמות שתזדקקו להן.
מכל איסוף
רוב שואבי האבק האלחוטיים לא מגיעים עם שקית שתצטרכו לרוקן. במקום זה, הם משתמשים בשיטה המודרנית והפופולרית של מכל איסוף. גודל מיכל האיסוף ייקבע כל כמה זמן תצטרכו לרוקן אותו, אבל כשמדובר בשואב אלחוטי, ממילא לא תשתמשו בו במשך שעתיים רצוף, כך שגם עם מכל בעל קיבולת ממוצעת, לא תצטרכו לעצור ולרוקן אותו באמצע השאיבה. מכל בינוני גם לא יעלה את משקל המכשיר יותר מדי, ומכל קטן הוא נהדר לאלה שרוצים שואב קל, קטן ונייד. אבל אם יש לכם חיית מחמד מנשירה במיוחד, דווקא תזדקקו למכל אחסון גדול וקל לריקון.
מה שמביא אותנו לתכונה השניה שחשובה במכל האיסוף: חשוב לפחות כמו גודל המכל הוא שיטת הריקון שלו. אתם רוצים מכל שתוכלו לרוקן ביעילות, במהירות ובקלות, בלי להתלכלך. הרבה שואבי אבק מאפשרים לכם ריקון בלחיצת כפתור, ואנחנו ממליצים לכם לבדוק מה שיטת הריקון של המכשיר, ולבחור בכזה שיעשה את החיים שלכם קלים יותר.
חיי סוללה
ככל שהבית שלכם גדול יותר, תצטרכו להשתמש בשואב לזמן ארוך יותר, מה שאומר שתצטרכו מכשיר עם חיי סוללה נאים כדי לנקות את כולו בפעם אחת. הרבה מהבתים יכולים ליהנות מניקוי די יסודי ב-20 דקות, במיוחד אם אתם מנקים באופן יומיומי, אבל אם תרצו להשתמש בשואב לפרקי זמן ארוכים בעוצמה חזקה, תצטרכו דגם כמו ה-V11 Absolute או ה-Cyclone V10 Absolute של דייסון.
זמן טעינה
דבר נוסף ששווה לקחת בחשבון הוא זמן הטעינה. אם תרצו להשתמש במכשיר יותר מפעם ביום (למשל, לפני ואחרי שמגיעים אורחים), תרצו מכשיר שנטען במהירות. קיימים דגמים שמגיעים עם סוללה או שתי סוללות נשלפות הניתנות להחלפה ולטעינה בנפרד. עם שואב אבק כזה, תוכלו להטעין סוללה אחת בזמן שאתם משתמשים באחרת. אפשרות נוספת היא לרכוש שואב אבק חוטי.
מסנן
מסנן טוב הוא אחד הדברים החשובים ביותר בשואב אבק, והוא יכול לשפר את איכות האוויר בחדר בצורה משמעותית. אמנם מסנן איכותי מעלה את מחיר השואב, אבל אין ספק שהוא שווה כל אגורה. אם אתם סובלים מאלרגיות או מאסטמה, אנחנו ממליצים לכם בחום לבחור בשואב אבק עם מסנן HEPA, כמו הדגמים של Dyson, ,Xiaomi ,Miele ו-Gtech שבסקירה שלנו.
אפשרויות נוספות
לשואבי האבק של היום יש לא מעט תכונות מושכות שהופכות את מלאכת השאיבה לקלה ויעילה. נוריות חיווי, שמודיעות לכם כשהגיע הזמן לרוקן את המיכל, לנקות או להחליף את המסנן, ולהטעין את הסוללה בהחלט יכולות להיות שימושיות מאוד, ותאורת LED בקצה המברשת תאפשר לכם לנקות מקומות חשוכים ביעילות, בלי לפספס אף פירור. אבל כנראה שהתכונה הפופולרית ביותר היא האפשרות להפוך שואב עומד לשואב ידני בלחיצת כפתור. כך תוכלו לעבור מניקוי הרצפות לשאיבת המדפים, ומשם למכונית, בלי לשבור את הראש ואת הגב.
משקל
אין ספק שהתכונה המושכת והיעילה ביותר של שואב אבק אלחוטי היא הניידות שלו. בדיוק בגלל זה, צריך לשים לב למשקל של המכשיר (הרי לא ממש שווה לקנות שואב שיכול להגיע לכל מקום, אם שני אנשים יצטרכו לסחוב אותו למקום הזה). רוב שואבי האבק האלחוטיים מתגאים במשקל נמוך מאוד, אבל אנחנו עדיין ממליצים לכם להסתכל על הפרמטר הזה, במיוחד אם אתם מחפשים שואב אבק אלחוטי עם חיי סוללה ארוכים ומיכל בעל קיבולת גדולה, מאחר ושתי התכונות האלה מעלות את משקל המכשיר.
אחסון
כל שואב אבק צריך מקום אחסון נוח, והדבר נכון עוד יותר כשמדובר בשואב אבק אלחוטי, שיצטרך להיטען אחרי השימוש. תחשבו איפה תרצו לשים את השואב וכמה מקום אחסון הוא ייקח. אם בחרתם במכשיר שמגיע עם הרבה אביזרים, אל תשכחו לבדוק שיש לו דרך מקום נוח ויעיל לאחסן אותם.
כמה טיפים אחרונים
טפלו במסנן – כדי שהמסנן ישמור על איכות האוויר שלכם, אתם צריכים לשמור על המסנן, אז אל תשכחו לנקות אותו היטב, וכשהוא מתכלה – להחליף אותו.
לא כל השטיחים שטוחים – משטחי עץ, פלסטיק ושיש שונים זה מזה בתכונות, ולכן גם בדרך הניקוי שלהם. אותו הדבר עם שטיחים: שימו לב לעובי השטיח ולאורך השערות שלו, ודאגו להשתמש באביזר המתאים ובעוצמה המתאימה בזמן השאיבה.
אל תשכחו מהאחריות – שואב אבק הוא מכשיר עם לא מעט חלקים, שנמצא בשימוש, אצל רובינו, לפחות פעם בשבוע. ולעומת מכשירים כמו מחשב, טלוויזיה ומיקרוגל, השימוש הזה כולל הרבה תזוזות, ולפעמים גם איזו מכה פה ושם. במילים אחרות, הוא חשוף מאוד לבלאי ולתקלות. לכן, שימו לב לתקופת האחריות ולדברים שהיא כוללת, וחשוב לא פחות – לדברים שהיא לא כוללת.