מאפייני מסור השרשרת
מעוניינים ברכישת מסור שרשרת? הכירו את מאפייני הכלי העיקריים:
אורך הלהב – אורך הלהב נמדד מקצהו של הלהב ועד לנקודה בה נכנס אל המסור והוא מכונה גם "אזור החיתוך". בהתאם לאורך זה יוגדר קוטר החיתוך המקסימלי של המסור. עם זאת, ניתן כמובן לחתוך גם עץ בקוטר גדול יותר עם מסור קטן יותר, אך אז יהיה צורך לבצע את החיתוך במספר מוקדים בגזע. לרוב, מומלץ שלהב המסור תהה ארוכה בכ – 5 ס"מ מקוטר הגזע המיועד להיחתך.
אורכי הלהב המומלצים:
- עד 16": לשימוש ביתי, לגיזום ולקיצוץ ענפים קטנים.
- 14" עד 18": לכריתת עצים קטנים ובינוניים. לרוב, נעשה שימוש באורך זה לצרכי כריתת עצים למטרות הסקה. גננים מקצועיים משתמשים לרוב בטווח אורכים זה, בהתאם לאופי עבודתם.
- 18" ומעלה: למטרות כריתת עצים גדולים.
הנעה – ישנם מספר סוגי הנעה: מנוע בנזין, מנוע חשמלי ומנוע המופעל על ידי סוללה.
למנוע בנזין מיכל בו ניתן למלא את הבנזין ומאפשר לרוב עבודה רציפה וממושכת לאורך זמן רב יותר. מסורים עם מנוע זה הינם חזקים יותר ומשמשים למגוון רחב של עבודות, לרבות עבודות קשות ומורכבות. למסורים אלו מהירות חיתוך גבוהה ולרוב גם מוצעים עם להבים ארוכים. למנועים אלו מספר חסרונות ובהם המשקל, הרעש, פליטת עשן, עלות הבנזין והצורך בתחזוקה של הכלי.
מסור חשמלי נחשב לנוח ביותר לתפעול ותחזוקה פופולארי ביותר בקרב המשתמשים הביתיים. זהו מסור קל, שקט, אינו מצריך תחזוקה רבה, בעל עלות שימוש נמוכה ובניגוד למנוע בנזין אינו פולט רעלים בעת פעילותו. עם זאת, ניידותם של מסורים אלה מוגבלת, בשל הצורך בשימוש בכבל, הם חלשים יחסית למנועי בנזין, אורך הלהב שלהם קטן יחסית והם אינם מתאימים להפעלה במזג אויר גשום.
מסור עם מנוע המופעל על ידי סוללה יהיה קל יותר, אך מנוע זה יספק זמן עבודה מועט יחסית למנועי הבנזין כמו גם כוח עבודה מועט ונחשב למסור חלש יחסית. מסורים אלו משמשים לרוב לעבודות גיזום או חיתוך פשוטות, קלות וקצרות.
עוצמת המנוע (נפח ומהירות) – עוצמת המנוע מצביעה על יכולת העבודה של המסור. למשימות קלות כדוגמת גיזום, כריתת עצים קטנים וחיתוך ענפים יספיק גודל מנוע בנזין של 30-40 סמ"ק, כאשר בהתאמה יצריכו עבודות אלה מנוע חשמלי קטן עד בינוני. עבור עבודות כריתת עצים בינוניים או גדולים, יהיה צורך במנוע בנזין של 45 סמ"ק ומעלה, בהתאם לסוג העבודה. מסורים חשמליים יצריכו מנוע גדול לשם ביצוע עבודות אלה, כאשר אם מדובר בחיתוך גזעים גדולים, המסור החשמלי לא יתאים כלל..
ידית האחיזה – ידית האחיזה חייבת להיות מותאמת לאופי העבודה, שכן עבודה בגובה מצריכה מוט אחזיה טלסקופי נמתח, בעוד עבודה רגילה תצריך ידית נשיאה סטנדרטית.
יכולות המשתמש ובטיחות – מעבר למאפייני המסור, יש צורך לקחת בחשבון גם את יכולות המשתמש, ניסיונו וכושרו. העבודה עם מסור שרשרת אינה פשוטה מבחינת פיזית ומצריכה ניסיון ויכולת גופנית, שכן זהו אחד מכלי העבודה המסוכנים ביותר, הן עבור המשתמש והם לסביבתו. לכן, יש להכיר בכך שיש להתאים את מאפייני המסור גם למאפייניו של המשתמש ולהקפיד לרכוש עם המסור גם את אמצעי ההגנה הרלוונטיים.
תחזוקת מסור השרשרת
כמו כלי עבודה רבים אחרים, גם מסור השרשרת דורש תחזוקת שוטפת:
- שרשרת המסור – יש לוודא שהשרשרת נמצאת במקומה על התושבת ומתוחה באופן הנדרש. השרשרת דורשת השחזה תקופתית בהתאם להיקף השימוש במסור ולאופי העבודה איתו, על מנת לשמור על פעילותה התקינה והיעילה של השרשרת.
- להב המסור – בהתאם לסוג הלהב הנבחר עבור המסור, יש לדאוג לתחזוקה רציפה. אופן תחזוקת הלהב תלויה בסוג הנבחר ובאופן השימוש בו. על מנת לוודא תחזוקה נכונה, יש להתייעץ עם אנשי המקצוע מהם נרכש המסור.
- שימון השרשרת – לצורך פעילותם התקינה של השרשרת והלהב, נדרש שימון תקופתי. מסורי שרשרת מקצועיים ואיכותיים אף כוללים בחלקם משאבה אוטומטית המשמשת לשימון רציף שלהם, עם אפשרות לשליטה ברמת השימון הנחוצה.
- דלק ושמן – במסורים עם הנעת בנזין, יש לוודא שנעשה שימוש בסוג הדלק המתאים, בשמן המתאים וכמו כן גם ביחס הנכון ביניהם. למסורים אלו ישנה הגדרה של יחס הדלק – שמן הנדרש וישנה חשיבות רבה לעמידה בהגדרות אלה.
- מסננים – יש לנקות מעת לעת את המסנן המשמש למניעת חדירת אבק ולכלוך את תוך המנוע. יש להקפיד ולבצע את הניקיון התקופתי בהתאם להוראות היצרן, במיוחד כשנעשה שימוש ממושך ותדיר בכלי.
- אחסון – כמו כלי עבודה אחרים, גם בעת אחסון מסור השרשרת, יש להקפיד על אחסון בהתאם להוראות היצרן, ריקון מיכל הדלק כשמדובר באחסון לטווח ארוך (ווידוא שאכן מרוקן) והנעה מעת לעת של הכלי (על פי הנדרש).
שימו לב – כלל הוראות התחזוקה של הכלי מסופקות עם רכישתו ויש לוודא את קבלתן והבנתן, על מנת להבטיח טיפול תחזוקתי הולם בכלי, שמירה על פעילותו התקינה והארכת חייו של הכלי.