כמו עם רוב מרכיבי המחשב, כשמחפשים מסך גיימינג חדש, יש לא מעט נתונים שצריך להתייחס אליהם. אמנם הרבה גיימרים מבינים בטכנולוגיית מחשבים קצת יותר ממשתמשים אחרים, אבל המסכים והטכנולוגיה שלהם הפכו למורכבים ביותר, כך שאפילו גיימרים מנוסים יכולים לאבד את עצמם בתוך כל הנתונים, אז בואו נעבור על כמה דברים בסיסיים שיעזרו לכם לבחור את הצג המתאים לכם.
לפני שניכנס לפרטים, אל תשכחו שכל מחשב מוגבל על ידי הרכיב האיטי ביותר שלו. אם יש לכם את הכרטיס הגרפי הכי משוכלל בעולם אבל צג איטי עם צבע באיכות נמוכה, המשחק עדיין לא עומד להיות חוויה מושלמת. מצד שני, אם יש לך תצוגה מדהימה בשילוב עם כרטיס גרפי עתיק, לא תוכל להפיק ממנו את המרב. לכן חשוב לוודא שכל החלקים בשרשרת יציבים ומותאמים זה לזה לפני שאתם מוציאים עוד כסף. ובכל זאת, אל תשכחו שמסכים בדרך כלל מחזיקים מעמד זמן רב יותר מכרטיסי מסך, כך שגם אם תוציאו קצת יותר כסף על מסך כדי שבהמשך תוכלו לשדרג מרכיבים אחרים, זה דווקא יכול להיות שווה את זה.
.
גודל מסך – מסך גדול יכול לשפר מאוד את חווית המשחק, אבל לא לכל אחד יש מקום בשבילו. שימו לב שבחרתם במסך שמידותיו יתאימו לחדר ולשולחן, אבל לא היינו מתפשרים על פחות מ-24 אינץ', ותנסו להתקרב כמה שאפשר ל-32 אינץ'. בסופו של דבר, לא תתחרטו אם תקנו מסך קצת גדול מדי, אבל אם תקנו מסך קטן מדי, יכול מאוד להיות שכן תתחרטו.
רזולוציה – גם מסך ענקי לא יעניק לכם חווית משחק מעולה אם הרזולוציה שלו לא גבוהה מספיק. הרזולוציה של המסך נמדדת בצפיפות הפיקסלים: היחס בין כמות הפיקסלים לגודל המסך. צפיפות נמוכה מדי לא תעניק לכם תמונה חדה עם פרטים, בעוד שצפיפות גבוהה מדי תעניק לכם המון פרטים ושטח מסך, אבל תצטרכו להגדיל את התמונה כדי שטקסט קטן יהיה גדול מספיק כדי לקרוא אותו. זאת תהיה בעיה רק עם משחקים ישנים מאוד, כי המשחקים של היום תומכים בקנה מידה מצוין, כך שתוכלו לבחור אם להקריב שטח מסך בשביל פרטים גדולים יותר.
קצב ריענון – קצב הריענון של המסך קובע את המהירות שבה תמונות יתחלפו עליו, מה שאומר שהוא חשוב במיוחד כשמדובר בגיימינג. כל עוד ה-Frames Per Second) FPS) שלכם יאפשר את זה, ככל שהקצב מהיר יותר, כך המשחק חלק יותר, מה שאומר שהוא יהיה מהנה יותר, ואפילו יעניק לכם יתרון על שחקנים אחרים, שקצב הריענון שלהם פחות טוב (למרות שהוא לא יהפוך אתכם לשחקנים יותר טובים -בשביל זה, תצטרכו לעבוד על הכישורים שלכם).
קצב הריענון הסטנדרטי בשוק כיום הוא 60Hz, ומסכים המיועדים לגיימינג מתחילים בדרך כלל ב-75Hz, מה שמעניק דחיפה קטנה אבל גלויה לבהירות התנועה. אם תשקיעו יותר כסף, תוכלו למצוא מסכים שמשלבים קצב ריענון גבוה של 100-120Hz עם רזולוציות רחבות במיוחד, והתוצאה היא משחק סוחף ותגובתי כאחד. ואם אתם גיימרים תחרותיים, אנו ממליצים בחום להשיג צג גיימינג של 144Hz לפחות, ואם אתם יכולים להרשות לעצמכם, 240Hz או 360Hz יוכלו להעניק לכם יתרון משמעותי וחוויית משחק מדהימה.
סנכרון אדפטיבי – קצב ריענון מהיר הוא דבר מעולה, אבל מה קורה כשהמשחק עובר מקרב מהיר ועצבני לסצנת דיאלוגים עם תזוזה איטית? כדי שהמסך לא "יקרע" והמשחק לא יקרטע, תצטרכו טכנולוגיה שתאפשר לצג לסנכרן את קצב הרענון עם קצב הסצנה הספציפית. בדיוק בשביל זה נוצרה טכנולוגיית VSync, והיא בהחלט מספקת עבור רוב המשתמשים… אבל אתם לא "רוב המשתמשים". אתם גיימרים, והשהיות ו"לאגים" הם לא משהו שאתם – והדמויות שלכם – יכולים להרשות לעצמכם.
לכן, אתם זקוקים לצג שתומך בטכנולוגיה מתקדמת יותר, וחשוב שהיא תהיה מותאמת לכרטיס המסך שלכם. אם יש לכם כרטיס מסך של AMD, בחרו במסך שתומך ב-FreeSync, ובשביל כרטיס מסך של NVIDIA, בחרו ב-G-Sync. כדאי לדעת (במיוחד אם אתם מחפשים כרטיס מסך חדש), ש-FreeSync של AMD זול יותר ומפיק גרפיקה חלקה וחדה, אך הוא לא תומך ברזולוציית 4K. לעומתו, G-Sync היקר יותר, מבית NVIDIA, נחשב ליעיל יותר במניעת קריעת מסך ולטוב יותר כמעט מכל הבחינות.
טווח צבעים דינמי (HDR) – עוד מרכיב חשוב בחוויית גיימינג מהנה הוא טווח הצבעים. ככל שצג גיימינג יכול לייצר יותר צבעים בצורה אמיתית, כך הגרפיקה של המשחק תהיה תוססת ומציאותית יותר, ולכן, כשאתם מחפשים מסך שיעניק לכם גרפיקה מעולה וצבעים מדויקים, חשוב לוודא שטווח הצבעים שלו רחב. כאן נכנסת לתמונה טכנולוגיית High Dynamic Range) HDR), שאותה תמצאו כמעט בכל מסכי הגיימינג של היום. היא מאפשרת למסך להציג צבעים בדיוק מרבי ולמשחק להיראות מציאותי הרבה יותר, והיא תכונה מעולה שבעזרתה תוכלו ממש לאבד את עצמכם בתוך חוויית המשחק הסוחפת.
אבל בעוד שרוב מסכי הגיימינג מגיעים עם תקן HDR כלשהו, יש לא מעט תקנים בשוק, וגם טווח הצבעים הרחב ביותר לא יעזור לכם אם כרטיס המסך או מערכת ההפעלה של המחשב שלכם לא תומכים בטכנולוגיה הספציפית שלו. לכן חשוב לדאוג שבחרתם בצג שתומך באותו תקן HDR כמו המערכות שלכם.
פאנל תצוגה – יש כמה סוגים שונים של טכנולוגיות תצוגה, וכל אחד מהם מגיע עם היתרונות והחסרונות שלו. השלושה הנפוצים ביותר במסכי גיימינג הם IPS, TN ו-VA.
- IPS – עם תגובה של פחות מ-5ms, זוויות הצפייה ודיוק הצבע הטובים ביותר, מסכים עם פאנל IPS הם בחירה מצוינת למשחקים בחדות גבוהה. הם עמידים במיוחד ומחזיקים מעמד זמן רב, אבל הם גם יקרים יותר מהמתחרים.
- TN – צגים עם פאנל TN הם בדרך כלל הזולים מבין השלושה. יש להם זמן תגובה מהיר במיוחד, מה שהופך אותם לאידיאליים למשחקים מהירים, תחרותיים ומרובי שחקנים. מצד שני, זוויות הצפייה וחדות הצבע שלהם נחותים בהשוואה למסכי IPS.
- VA – מבחינת דיוק הצבע וזוויות הצפייה, מסכי VA נמצאים במקום טוב באמצע. יש להם יחס ניגודיות גבוה, והם מעניקים תמונה מציאות ועמוקה. הבעיה איתם מגיעה במשחקים מהירים, שבהם הם נוטים לחוות מריחת צבעים ו"גוסטינג".
ניגודיות – הניגודיות של הצג שלך היא היחס בין הרמות הבהירות ביותר של לבן לרמות השחור הכהות ביותר. ככל שהניגודיות גבוהה יותר, כך תוכלו ליהנות מהגרפיקה בפירוט ובאיכות הטובים ביותר. אם אתם משחקים בחדר מואר היטב על צג גיימינג עם יחס ניגודיות של 1:1000, הניגודיות תיעשה פחות גלויה בגלל האור הסביבתי שנופל על המסך, אבל אם אתם משחקים בחדר חשוך, כדאי לכם להתקרב כמה שיותר ליחס של 1:3000.
טכנולוגיית Flicker Free – אם אתם מבלים שעה ביום מול צג המחשב, זה לא פרמטר שחשוב שתתעקשו עליו, אבל אם אתם גיימרים תחרותיים שמשחקים ברמות הגבוהות ביותר או פשוט שחקנים שנהנים לשחק 8 שעות ברצף, שווה לכם לשקול מסך שמגיע עם טכנולוגיית Flicker Free. רוב מסכי הגיימרים מציעים את הטכנולוגיה הזאת, משום שהיא מורידה את כמות האור המהבהב שמופק על ידי האור האחורי של הצג, ולכן, גם את התעייפות העיניים.